Statele Europei Centrale şi Est necesită investiţii de până la 20 miliarde dolari în infrastructura energetică, în următorii ani

Statele din regiunea Europei Centrale şi de Est au nevoie de investiţii în valoare de circa 16-20 miliarde dolari, anual, pentru construcţia şi reabilitarea infrastructurii energetice, în următorii 10 ani, a arătat, joi, în Summit-ul de investiţii de la bucureşti, directorul operaţional al Biroului Băncii Mondiale din România, Doina Visa.

‘Necesarul de investiÅ£ii în infrastructura de energie, pentru următorii 25 ani, se ridică la circa 71 miliarde dolari anual (2 la sută din PIB), pentru regiunea ECE’, a explicat Visa.

Conform Strategiei Energetice a României, necesarul de investiţii pentru sectorul energiei electrice este de 20,8 miliarde de euro până în 2020, din care cea mai mare parte, de 10,5 miliarde de euro, în domeniile hidro şi termoenergetic.

Sectorul care necesită cele mai mari investiţii este cel al energiei electrice, cu o valoare estimată la 17 miliarde de euro, sumă care ar urma să fie distribuită pentru construirea de noi unităţi de producere a energiei, între care reactoarele 3 şi 4 ale Centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă (est).

Pentru sectorul gazelor naturale, investiţiile estimate se ridică la 1,527 miliarde euro, în vederea creşterii capacităţilor de înmagazinare, pentru descoperirea de noi depozite de gaze şi reabilitarea sistemului naţional de transport al gazelor şi a reţelelor de distribuţie.

Pentru sectorul petrolier, proiectul de strategie al MEF indică un necesar de investiţii de 3,18 miliarde de euro. Suma ar urma să fie îndreptată către lucrări de explorare şi producţie, rafinare, menţinerea nivelului producţiei la 210.000 barili echivalent petrol (boe) pe zi, reducerea costurilor de producţie sub 9 dolari/boe, precum şi atingerea unei rate de înlocuire a rezervelor de 70 la sută.ROMPRES

Adauga un comentariu

*