GEOANÄ‚: TÄ‚RICEANU NU ÃŽNÅ¢ELEGE SENSUL MOÅ¢IUNII

MoÅ£iunea de cenzură depusă de PSD împotriva guvernului Tăriceanu a fost citită în plenul camerelor reunite ale Parlamentului. Documentul – semnat de 140 de senatori ÅŸi deputaÅ£i social-democraÅ£i – a fost depus luni de liderii formaÅ£iunii ÅŸi urmează să fie supus la vot miercurea viitoare. Membrii Guvernului, în frunte cu primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, au fost prezenÅ£i la citirea în plenul Parlamentului a moÅ£iunii de cenzură. MoÅ£iunea SfârÅŸitul guvernării de dreapta” susÅ£ine că guvernarea liberală a fost incompetentă ÅŸi a generat conflicte politice cu grave efecte asupra dezvoltării României.

Premierul Tăriceanu a refuzat să comenteze moţiunea PSD, la finalul prezentării sale în Parlament. În schimb, Mircea Geoană a spus că social-democraţii reprezintă voturile a 4 milioane de români iar sensul moţiunii este foarte simplu: acela de a îndeplini promisiunile făcute românilor, nu un instrument de şantaj pentru accederea la guvernare, cum crede Tăriceanu.

„Criza politică profundă în care ne găsim astăzi este rezultatul incompetenţei guvernării de dreapta din ultimii trei ani de zile. Pensionarii au reale probleme să supravieţuiască, agricultorii încă nu şi-au revenit după crizele datorate secetei şi inundaţiilor, profesorii şi cadrele medicale au în continuare salarii care nu le asigură un trai decent, şcolile şi spitalele sunt într-o stare de degradare, tinerii nu au cum să-şi cumpere o casă şi fug din ţară. După 7 ani de creştere economică, familiile cu venituri reduse nu resimt în propriile lor case această bunăstare”, a spus socia-democratul Cristian Diaconescu.

PSD le cere parlamentarilor să opteze între demiterea actualului executiv ÅŸi o nouă formulă de guvernare. ÃŽn textul moÅ£iunii, social-democraÅ£ii se prezintă ca singurul partid responsabil. „PSD are răspunsuri clare la problemele reale cu care se confruntă populaÅ£ia. Vrem să punem capăt confuziei, bâjbâielii, improvizaÅ£iei ÅŸi senzaÅ£iei de neputinţă pe care statul nostru le dă cetăţenilor săi ÅŸi mediului internaÅ£ional”.

Sistemul de învăţământ românesc deviază puternic de la proiecÅ£ia modelului european, potrivit PSD, iar Ministerul Sănătăţii este cel mai bolnav organism public din România. Una dintre acuzele aduse guvernului de către social-democraÅ£i este legată de pensii. „Doar insistenÅ£a parlamentarilor PSD a făcut ca actuala creÅŸtere a pensiilor să fie votată în Parlament. Pentru a reuÅŸi acest lucru, PSD a trebuit să înfrângă atât rezistenÅ£a premierului Tăriceanu, cât ÅŸi pe cea a preÅŸedintelui Traian Băsescu”.

SituaÅ£ia din agricultură, restituirea proprietăţilor, starea drumurilor ÅŸi justiÅ£ia sunt alte capitole vizate de moÅ£iunea de cenzură. Politica externă e, de asemenea, amendată de social-democraÅ£i. „RelaÅ£iile cu toÅ£i vecinii sunt proaste sau, în cel mai bun caz reci, ceea ce marchează eÅŸecul diplomaÅ£iei guvernamentale româneÅŸti din această perioadă ÅŸi deopotrivă eÅŸecul diplomaÅ£iei personalizate a lui Traian Băsescu”.

Adauga un comentariu

*