Ioachim Bacaoanul va alege noul Patriarh

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane este format din 45 de episcopi. Acestia vor fi cei care vor valida candidaturile pentru ocuparea locului vacant de Patriarh al Romaniei. In acest moment, exista doi favoriti, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei.

Sinodul este impartit in sustinerea fiecaruia din cei doi, 47 la suta sprijina candidatura IPS Daniel, in timp ce numai 33 la suta pe cea a IPS Teofan. 20 la suta dintre episcopi sunt nedecisi sau au alte optiuni. IPS Daniel este sustinut de 21 de episcopi, printre ei aflandu-se si Prea Sfintitul dr. Ioachim Bacaoanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului. Potrivit Statutului de functionare a BOR, viitorul Patriarh va fi ales de Colegiul Electoral Biusericesc, prin vot sectret. Colegiul este organul electoral central si este format din membrii Sfantului Sinod, reprezentantii Eparhiilor in Adunarea National Bisericeasca, membrii clerici si mireni ai Adunarii eparhiale a eparhiei vacante, decani ai Facultatilor de Teologie si directori ai Seminariilor Teol;ogice Liceale.
Complicatii fatale

Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a trecut la cele veÅŸnice luni, 30 iulie, la ora 17.00, la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti. Decesul a fost consemnat de medicul Constantin Popa, managerul Institutului. PF Parinte Patriarh Teoctist a suferit duminica, 29 iulie, o interventie chirugicala. In perioada postoperatorie, pe fondul unor suferinte cronice, a dezvoltat o suita de complicatii cardiace care au culminat cu o oprire a cordului ce nu a raspuns la manevrele de resuscitare. Moartea sa a surprins si indoliat intreaga Biserica Ortodoxa Romana. PF Patriarh Teoctist a condus Biserica Ortodoxa Romana peste 20 de ani, pastorind in vremuri de prigoana.

In manastire, de la 13 ani

Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist s-a nascut la 7 februarie 1915, in satul Tocileni, judetul Botosani, ca cel de-al zecelea copil al familiei Dumitru si Marghioala Arapasu, primind la botez numele de Teodor. Intre 1921 si 1927 urmeaza cursurile scolii primare in satul natal, iar in 1928 intra ca frate la Schitul Sihastria Voronei, din judeÅ£ul Botosani. In 1929 este admis la Seminarul Monahal de la Manastirea Neamt, iar intre 1932-1940 urmeaza cursurile Seminarului Teologic Monahal de la Manastirea Cernica de langa Bucuresti. La 6 august 1935 depune voturile monahale la Manastirea Bistrita, Neamt, primind numele de Teoctist. Intre 1940-1944 urmeaza cursurile Facultatii de Teologie a Universitatii din Bucuresti. In 1945 obtine licenta in Teologie cu calificativul „magna cum laudae”, iar la 25 martie 1945 este hirotonit ieromonah la Catedrala mitropolitana din Iasi. In martie 1946 este numit mare ecleziarh al Catedralei mitropolitane din Iasi, iar in 1948 a fost ridicat la rangul de arhimandrit.

Arhiereu de 57 de ani

La propunerea patriarhului Justinian Marina, la 28 februarie 1950 este ales Episcop-Vicar Patriarhal de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. La 5 martie 1950 a fost hirotonit in treapta arhieriei de catre patriarhul Justinian Marina, mitropolitul Firmilian al Olteniei si episcopul Chesarie al Dunarii de Jos. Intre 1950 si 1954 a fost rector al Institutului Teologic din Bucuresti, iar la 28 iulie 1962 a fost ales Episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului. Intre 1969 si 1970, Sfantul Sinod l-a numit ca „locum tenens” al Episcopiei Oradiei. La 28 ianuarie 1973 a fost ales Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, iar la 25 septembrie 1977, Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei. Timp de un an, intre 1981-1982, Sfantul Sinod l-a numit ca „locum tenens” pentru scaunul de Mitropolit al Transilvaniei. La 9 noiembrie 1986 a fost ales Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Ungro-vlahiei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului, dr. Ioachim Bacauanul: „Cunoscand incomensurabila activitate pastoral – misionara si administrativ – gospopdareasca a Patriarhului Teoctist, purtand in suflete regretul si compasiunea fata de marele ierarh al Bisericii noastre, ne indreptam ruga catre cer ca Dumnezeu sa primeasca sufletul sau in lacasurile Sale, iar Vesnicul Arhiereu Iisus Hristos sa se recunoasca in toata activitatea pe care vrednicul Sau slujitor a realizat-o in Biserica Sa pe acest pamant. Vesnica Pomenire, Prea Fericit Parinte Patriaarh Teoctist”.

PS Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iasi
, a trimis un mesaj IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in care isi exprima durerea si spiritul de rugaciune cu credinciosii Bisericii Ortodoxe Romane. „Vestea mortii Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist ne-a intristat si ne-a surprins pe toti.
Stim totusi ca viata noastra este in mainile Domnului si El singur hotaraste clipa intoarcerii acasa a fiecaruia dintre noi.
Cunoscandu-l din anii cand era Mitropolit al Moldovei si Bucovinei ca pe unul care era parinte pentru toti, urmarindu-i activitatea de intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane in fruntea Sfantului Sinod, stiindu-l si ca pe un prieten al meu personal si ca pe un apropiat al regretatului papa Ioan Paul al II-lea, cu care a stiut sa poarte un dialog curajos si prietenos, care a dus la intalnirile de la Bucuresti si de la Roma, ne exprimam durerea si regretul pentru incetarea din viata a Prea Fericirii Sale si pentru intreruperea cursului unei activitati in mijlocul poporului credincios al Bisericii Ortodoxe Romane”.

Nicolae TURCU

Comentarii

  1. de ce puneti in frunte pe acest impostor de arhiereu care este jalnic, plin de interese si ateu? nu mai dati stiri cu acest satanaioachim, deoarece vrea sa distruga tot ce este frumos la episcopia romanului. Dumnezeu va randui ceva mai bun pt. el: iadul!

Adauga un comentariu

*