Ce sistem ar trebui aplicat in liga secunda?

Marcel Puscas: „Sistemul in liga a II-a trebuia schimbat de acum 15 ani”

CFR Timisoara, Cetatea Suceava, Drobeta Turnu Severin si Jiul Petrosani s-au retras. FC Baia Mare, FCM Bacau sau CSM Rm. Sarat sunt doar cateva din formatiile care au probleme si se pot adauga pe lista celor retrase. In aceste conditii, se vorbeste tot mai mult despre schimbarea sistemului competitional din liga a doua. Trebuie schimbat sistemul?

Propunerea LigaB:

Doua serii, dar de cate 12 echipe, si nu 18. Astfel s-ar pastra criteriul geografic, evitand impunerea unor deplasari lungi pentru formatii. Promoveaza direct prima clasata din fiecare serie. Ocupantele locurilor 2 si 3 din fiecare serie se intalnesc intr-un turneu final de tip „play-off”, urmand sa joace fiecare cu fiecare, primele doua clasate promovand, de asemenea, in Liga I. Ocupantele ultimului loc din fiecare serie retrogradeaza direct. Ocupantele locurilor 9, 10, si 11 din fiecare serie se intalnesc intr-un turneu final de tip „play-out” (6 formatii in total), primele doua clasate fiind singurele care raman in liga secunda si sezonul urmator. Inaintea startului sezonului, fiecare echipa ar trebui sa aduca o dovada, printr-o hartie emisa de banca, prin care sa arate ca dispune de resursele financiare necesare pentru a duce la bun sfarsit sezonul, si a nu mai avea parte de retrageri din cauza lipsei banilor.

Avantaje: S-ar forma un calendar competitional mult mai “aerisit” si mai flexibil, permitand amanarea etapelor din cauza vremii sau a altor factori. Campionatul ar fi mult mai spectaculos, fiind redus numarul echipelor “de mijlocul clasamentului”, fara motivatie, neimplicate nici in lupta pentru primele locuri, nici in cea de evitare a retrogradarii.

Printr-un campionat mai spectaculos, inclusiv prin cele doua turnee finale (play-off şi play-out), ar creste incasarile din publicitate si drepturi de televizare. Prin sistemele de tip „play-off” şi „play-out” s-ar evita situatia promovarii si retrogradarii pe criteriu geografic. Cu alte cuvinte, echipa de pe locul 3 din seria I nu va putea sustine ca este mai buna decat cele din seria II, si ca doar impartirea geografica a impiedicat-o sa promoveze. Daca intr-una dintre serii sunt cu adevarat echipe mai valoroase decit in cealalta, acestea isi vor dovedi valoarea in play-off si vor promova ca atare.

Adauga un comentariu

*