Jandarmul care picteaza icoane pe pietre de râu

jandarm-icoane-2.jpgDan Bocu este de zece ani angajat al Jandarmeriei din Bacau. In prezent este plutonier la Gruparea Mobila de Jandarmi. Are o pasiune mai putin intâlnita, picteaza icoane pe pietre de râu!

S-a apucat de confectionat icoane în urmă cu doi ani, când a participat intr-o misiune la Suceava, la Manastirea Putna, unde a vazut icoanele pe care la imita el acum. A luat una în mâna, a întors-o pe toate partile si s-a gândit ca nu trebuie sa fie prea greu sa faci asa ceva. A adunat mai multe pietre de râu si s-a apucat de treabă. Acum are o adevarata colectie si este mândru de ceea ce realizeaza. Mândri sunt si colegii sai ca au un artist printre ei, dar si familia sa.

Atras de artizanat din copilarie

Plutonierul Dan Bocu este angajat la Gruparea de Jandarmi Mobila Bacau si este atras de tot ceea ce înseamna artizanat si frumos. Din lucruri banale, simple, lucruri nefolositoare la prima vedere, el creează adevarate opere de arta. Dragostea de frumos o cunoaste de când avea câtiva ani. S-a nascut cu harul de a da viata si de a transforma în frumos chiar si cel mai insignifiant lucru. „De mic am confectionat tot felul de obiecte. La câtiva ani faceam din pachete de tigari robotei, case, garaje. Nu puteam sa stau fara sa fac ceva. În casa noastra tot timpul era activitate”, îsi aminteste jandarmul.
Acum, însă, are o pasiune mai aparte. În urma cu doi ani a descoperit ca poate sa confectioneze icoane pe pietre de râu si de atunci aceasta este preocuparea sa principala, bineinteles când are un pic de timp liber.

Inceputul picturilor pe pietre de râu

„Totul a inceput din 2005, când am fost în misiune la Manastirea Putna. Acolo am văzut ca erau de vânzare astfel de icoane. Costa 120.000 lei vechi si nu mi-am cumparat pentru ca aveam de stat mai multe zile si am pastrat banii pentru alte cheltuieli. Am luat una si am studiat-o si chiar i-am spus unui coleg ca încerc sa fac si eu , ca nu trebuie sa fie foarte greu. În vara, am plecat cu o ruda la manastiri si am ajuns din nou la Putna. Atunci am cumpărat o icoana pe piatra si mi-am dat seama ca este simplu. Am venit acasa si m-am apucat de treaba”, spune Dan Bocu. O alta pasiune de-a sa este pescuitul si prima data când a mers la balta, s-a intors cu ranita plina de pietre de râu. Si-a achizitionat materialele necesare si s-a apucat de prima icoana. „Unul dintre colegi ma toit întreba ce fac cu pietrele, dar eu stiam ce am de facut. Mi-am cumparat tot ce am avut nevoie si m-am apucat de lucru. Si, de doi ani, tot lucrez. Îmi place ce fac si nu cred ca o sa ma opresc aici. Trebuie sa ai rabdare si sa lucrezi cu grijă ca sa iasa. Daca nu întind bine solutia pe piatra nu iese cum trebuie si stric piesa”, spune jandarmul. Acum are acasă o adevărata colectie. La un moment dat a avut chiar si peste 300 de icoane dar a dat foarte multe cadou, însa i-au ramas mai bine de 100 de bucati si alte câteva în lucru. Nu s-a gândit niciodata sa le comercializeze. „Nu m-am gândit niciodata sa fac o afacere din asta. Eu le fac pentru ca îmi place, dar nu m-am gândit sa le comercializez. Le daruiesc la prieteni, colegi si rude si nu vreau sa le vând”, declara sergentul major Dan Bocu. Biblioteca sa din apartament este plina de icoane pe piatra de râu si mai începe câte una când are timp liber. Lucreaza cel mai mult seara, când ajunge acasă de la serviciu.

Pasiuni multiple

Insa aceasta nu este singura pasiune a jandarmului Dan Bocu. El si-a amintit ca, în urmă cu câtiva ani, avea apartamentul plin de acvarii. In sufragerie avea unul imens iar peretii din bucatarie erau îmbracati în acvarii. „Am avut la un moment dat, aproximativ 2.000 de pesti exotici, dar a trebuit sa mai renunt la ei. Am avut si vreo 50 de hamsteri, pasari de toate felurile, pisici, câini si chiar serpi. Parintii nu mi-au interzis niciodata dar, dupa o perioada, am fost obligat sa renunt la ele ca deja locuiam într-o gradina zoologica. Acum nu am decât un caniche si îmi este tare drag”, rememoreaza Dan Bocu pasiunile vietii.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*