Cum se va face înmormântarea după regulile Uniunii Europene

Odată cu integrarea în Uniunea Europeană, morţii din România vor fi conduşi pe ultimul drum în stil european. Canoanelor bisericeşti de înmormântare li se vor alătura cele ale Uniunii Europene, care vor „îngropa” o parte din tradiţiile pur româneşti legate de ritualul trecerii în nefiinţă. Astfel, din 2007, românii vor renunţa la obiceiul potrivit căruia mortul trebuie ţinut şi privegheat în casa în care a locuit.

Potrivit normelor comunitare, priveghiul se va face doar în capelele autorizate din apropierea cimitirelor. Pe de altă parte, dispariţia unor tradiţii de înmormântare va fi compensată prin apariţia altora noi. Spre exemplu, morţii vor fi obligatoriu îmbălsămaţi şi apoi îngropaţi în sicrie ecologice.

Acestea vor avea minim 3 centimetri grosime şi căptuşeală biodegradabilă. Biodegradabile vor fi şi hainele în care trebuie îmbrăcat cel condus pe ultimul drum. În plus sicriul va fi dotat cu epuratoare. Acestea sunt dispozitive speciale care nu lasă să pătrundă în mediul ambiant microorganismele din interiorul sicriului.

„Normele europene privind înmormântările nu au fost publicate în Monitorul Oficial, aşa că nu se poate preciza o dată exactă de la care vor intra în vigoare. Acum se lucrează la adaptarea legislaţiei. România se va lua după legislaţia italiană. O parte din lucrurile cerute de Uniunea Europeană sunt deja pe piaţă. Efectul schimbărilor în acest domeniu va duce la o dublare a preţurilor, deoarece producătorii vor începe să fabrice sicrie cu o grosime de 3 cm, folosind mai mult material. Cel mai ieftin sicriu care costă acum 1,5 milioane va costa 3 milioane. În cazul sicrielor de lux cel mai ieftin va costa 12 milioane. Avem şi sicrie care costă şi mai mult, chiar 60 de milioane cum sunt cele de tip american cu 2 uşi.

Epuratorul nu cred că va fi foarte scump, va costa până în 10 euro”, explică Bogdan Văduva, patronul unui lanţ braşovean de pompe funebre.

Cortegiile funerare nu sunt nici ele pe placul Uniunii Europene. Şi nici transportul mortului la groapă în Dacii papuc sau căruţe aşa cum se obişnuieşte frecvent la ţară. Potrivit normelor Uniunii Europene, persoana decedată va fi condusă pe ultimul drum numai cu ajutorul unei maşini autorizate. Astfel, dricul, până nu demult doar un lux va deveni nelipsit de la fiecare înmormântare.

„Cortegiile funerare vor fi cel mai probabil interzise deoarece de cele mai multe ori îngreunează traficul. Transportul spre groapă se va realiza doar cu maşini autorizate. Aici nu cred că va creşte tariful, deoarece noi şi în general cam toate firmele de pompe funebre au maşini autorizate”, explică Bogdan Văduva. În prezent tariful practicat pentru o cursă spre ultimul drum, cu o maşină autorizată este la fel ca o călătorie cu taxiul: 10.000 de lei pe kilometru.

O altă modificare îi va viza direct pe patronii magazinelor de pompe funebre. Aceştia vor fi nevoiţi ca odată intraţi în Uniunea Europeană să îşi reorganizeze spaţiul comercial. Astfel magazinul va avea obligatoriu două camere. Într-o cameră va fi biroul şi într-o alta spaţiul expoziţional. Lumea când intră într-un magazin e oricum supărată şi să nu vadă direct sicriele”, a adăugat specialistul braşovean în pompe funebre.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, părintele Constantin Stoica, crede că normele europene privind înmormântările vor crea probleme doar în mediul rural. „Pentru perioada de tranziÅ£ie, se pot depune decedaÅ£ii ÅŸi în biserici, în spaÅ£ii special amenajate. ÃŽn privinÅ£a costurilor, nu cred că va fi o problemă. Pentru cazurile sociale, Biserica oficiază gratis înmormântările”, susÅ£ine preotul Constantin Stoica.

Amos News

Adauga un comentariu

*