„Baba-oarba” cu legea, la Protectia Consumatorilor

– de ani buni, Oficiul Judetean de Protectia Consumatorilor Bacau refuza sa faca publice numele firmelor pe care le-a amendat – desi afirma ca asemenea informatii nu sunt publice, autoritatea nationala in domeniu publica sistematic pe internet nume de firme sanctionate – presedintele acestei autoritati nu a putut oferi un raspuns clar asupra chestiunii – alte institutii bacauane de control furnizeaza fara probleme jurnalistilor informatiile mentionate

Protectia Consumatorilor joaca un soi de „baba-oarba” cu legea liberului acces al cetateanului la informatiile de interes public, in ce priveste comunicarea catre mass-media a numelor firmelor amendate in urma controalelor pe care le desfasoara. Desi sustin ca asemenea informatii nu sunt publice conform normelor in vigoare, reprezentantii institutiei le publica sistematic pe internet. Asta insa atunci când considera ei – si nu la solicitarea jurnalistilor.

Cine ne vinde alimente expirate?

De ani buni, conducerea Oficiului Judetean de Protectia Consumatorilor (OJPC) Bacau refuza sa faca publice, la cererea mass-media, numele societatilor pe care le-a sanctionat. Recent, am solicitat acestei institutii sa dezvaluie macar numele unitatilor prinse ca au scos la vânzare produse alimentare expirate – asadar un atentat clar la sanatatea publica. Directorul Mirel Miclaus (foto stânga) ne-a trimis insa la sefii sai din Bucuresti. Ne-am adresat prin urmare Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). In raspunsul primit cu intârziere, pe internet, prin Inspectoratul Regional pentru Protecþia Consumatorilor Galaþi, se arata ca „informaþiile solicitate sunt exceptate de la accesul liber al cetãþenilor”. „Pe perioada imediat urmãtoare controalelor, când operatorii economici au dreptul sã formuleze plângeri contravenþionale, sancþiunea aplicatã se suspendã. De asemenea, se verifica doar o parte dintre produsele ºi operatorii economici de pe piaþã, mediatizarea aspectelor negative constatate conducând la concurenþã neloialã (nimeni nu poate fi sigur cã ceilalþi operatori nu prezintã aceleaºi abateri ca aceia sancþionaþi)”, mai afirma documentul. Cu toate acestea, pe site-ul ANPC (accesibil la adresa www.anpcnet.ro) se pot consulta oricând liste cu nume de firme amendate. Unele apar dupã mai mult de 15 zile de la control (adicã termenul legal în care unitãþile sancþionate pot contesta în instanþã sanctiunile), altele, dupã doar câteva ore de la încheierea proceselor verbale.

Presedintele ANPC se bâlbâie

Am profitat de vizita facuta saptamâna trecuta la Bacau de presedintele ANPC si l-am intrebat despre „secretul” tinut de OJPC asupra numelor firmelor amendate. Surprinzator, Dan Vlaicu (foto dreapta) nu ne-a putut oferi un raspuns eaxct, a spus doar ca „lucrurile nu sunt foarte clare” si ca „vom discuta cât de curând la Bucuresti despre aceasta problema”.

Opinie separata

La capitolul mediatizarea numelor unitatilor amendate, OJPC pare sa faca opinie separata fata de alte institutii bacauane de control. Respectând mai mult sau mai putin termenul de contestare a sanctiunilor, reprezentantii Inspectoratului de Munca, Autoritatii de Sanatate Publica, Garzii de Mediu, Directiei de Metrologie sau Directiei Sanitar-Veterinare ofera fara probleme ziaristilor, chiar si fara o cerere speciala, numele patronilor amendati. „Nu stiu de ce OJPC-ul nu face publice aceste nume. Cred ca tine de interpretarea legii”, a declarat de exemplu Haralambie Irimescu, seful inspectorilor muncii.
Alin LEANCA

Comentarii

  1. CUM CONTEST O AMENDA A O.P.C. ului?

Adauga un comentariu

*