Semnificatiile zilei de 17 noiembrie

studenti_03_2532a7def8Astazi este Ziua Internationala a Studentilor si Ziua Internationala a Prematuritatii.

17 noiembrie a fost declarata oficial Ziua Internationala a Studentilor in anul 1941, de catre Consiliul International al Studentilor de la Londra, facand referire la evenimentele dramatice petrecute la Praga in 1939. Din cauza presiunilor exercitate de miscarile naziste, un numeros grup de studenti a protestat, pe 17 noiembrie 1939, in fata Universitatii din Praga, dupa ce in data de 11 noiembrie 1939 Jan Opletal – un student al Universitatii de Medicina – si un muncitor, Václav Sedláček, au fost omorati in timpul unei demonstratii anti-naziste. Astfel si in timpul demonstratiilor din 17 noiembrie, 9 studenti si-au pierdut viata, iar alti peste 1200 au fost trimisi in lagare de concentrare. In toamna lui 1989, pe data de 17 noiembrie, slovacii au cerut iesirea din comunism, prin demonstratii studentesti, urmand ca in ziua urmatoare sa faca acelasi lucru si cehii. Manifestatia desfasurata la Praga, la care au participat peste 15.000 de studenti, s-a soldat atunci cu circa 600 de raniti, marcandu-se inceputul „Revolutiei de catifea” din Cehoslovacia. Ziua Studentilor este astazi printre sarbatorile oficiale din Grecia care marcheaza revolta studentilor politehnisti din Atena impotriva juntei militare grecesti din 1973 care a atins un punct culminant in 17 noiembrie. Odata cu primele ore ale zilei de 17 noiembrie un tanc AMX 30 a daramat portile blocate ale Politehnicii din Atena.

ziua-mondiala-a-prematuritatiiZiua Internationala a Prematuritatii este un eveniment sustinut de catre EFCNI (European Foundation for the Care of New born Infants). La nivel mondial, in fiecare an se inregistreaza 15 milioane de nasteri premature, 85% dintre acestea avand loc intre saptamana a 32-a si 37-a de sarcina. Peste un milion de bebelusi mor anual din cauza complicatiilor care apar la nasterea prematura. Multi dintre cei care supravietuiesc sufera diferite dizabilitati – de invatare, vizuale, auditive etc. In România, un copil mai mic de un an, moare la fiecare 5 ore.

In 1869 se inauguraza Canalul Suez, dupa 10 ani de constructie, cale navigabila ce traverseaza istmul Suez, unind Marea Mediterana cu Marea Rosie.

In 1872 este infiintata Academia Navala Mircea cel Batran, din Constanta.

In 1970 este patentat primul “mouse” pentru calculator, inventat de Douglas Engelbart.

In 1992 România obtine statutul de asociat al Comunitatii Economice Europene printr-un accord parafat la Bruxelles.

In 1749 se naste Nicolas Appert, inventator francez, cel care a descoperit metoda de pastrare a alimentelor timp indelungat prin inchiderea ermetica a acestora in ambalaj; in 1899, Stefan Vencov – fizician român; in 1902, Constantin Baraschi – sculptor român, membru corespondent al Academiei Române; in 1906, Soichiro Honda – intreprinzator si inginer japonez, iar in 1942, Martin Scorsese – regizor american de film.

In 1494 moare Giovani Pico della Mirandola, umanist italian; 1888, Dora D’Istria (pseudonimul literar al Elenei Ghica) – scriitoare; in 1917, Auguste Rodin – sculptor si grafician francez, iar in 1947, Emil Racovita – biolog, membru al Academiei Române, fondatorul biospeologiei, explorator al Antarticii.

Adauga un comentariu

*