Semnificatiile zilei de 16 decembrie

fujimuntele-sfant-al-JaponieiIn 1554 se parafeaza “Tratatul de alianta si de pace eternal” intre Alexandru Lapusneanu – domnul Moldovei si Sigismund al II-lea August – regele Poloniei.

In 1707 Vulcanul Fuji de pe cel mai inalt munte din Japonia, isi incepe ultima sa erupere care a durat pana la 1 ianuarie 1708.

In 1773 are loc incidentul cunoscut sub numele de “Boston Tea Party” in provincia britanica “Province of Massachusetts Bay”, devenita ulterior statul american Massachusetts, unde in rada portului Boston colonistii distrug prin scufundare o mare cantitate de incarcaturi de ceai, eveniment ce va deveni una din scanteile Revolutiei Americane din a doua jumatate a secolului XVIII.

In 1848 are loc “Adunarea fruntasilor romani transilvaneni” la Sibiu, unde se adopta o petitie nationala prin care se protesteaza impotriva „unirii” fortate a Transilvaniei cu Ungaria, hotarata in martie 1848.

In 1918 se da un Decret privind exproprierea pamantului, astfel marcandu-se inceputul reformei agrare datorita careia in perioada 1918 – 1921 au fost expropriate de la vechii proprietari aproximativ 6 milioane ha de pamant ce au fost impartite taranilor, modificându-se astfel structura proprietatii in noua Romanie.

In 1920 are loc in provincia chineza Gansu unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istorie, ocazie cu care au fost inregistrate peste 200.000 de decese.

In 1938 se infiinteaza Frontul Renasterii Nationale, sub conducerea regelui Carol al II–lea, care, dupa alegerile din iunie 1939 castigate de FRN devine partidul unic si printr-un un decret-lege cerea tuturor deputatilor si senatorilor sa poarte uniforma FRN si sa presteze juramant de credinta regelui.

In 1945 are loc la Moscova Conferinta ministrilor Afacerilor Externe ai URSS, SUA si Marii Britanii, moment in care in privinta Romaniei se hotaraste recunoasterea guvernului condus de Petru Groza,insa cerea includerea cate unui reprezentant al PNL si PNT precum si organizarea de alegeri libere.

In 1989 la Timisoara incep primele manifestari anticomuniste din Decembrie 89; de la nemultumiri locale pornite de la hotararea judecatoreasca conform careia pastorul reformat Laszlo Tokes urma sa fie stramutat in alta localitate, se ajunge la revendicari pe plan politic, astfel timisorenii se strang in Piata Catedralei iar in noaptea de 16 spre 17 decembrie au loc confruntari intre manifestanti si fortele de ordine.

In 2000 Colin Powell devene primul secretar de stat afro-american din istoria Statelor Unite ale Americii.

In 1770 se naste Ludwig van Beethoven, compozitor german; in 1775, Jane Austen – scriitoare engleza; in 1804, Viktor Buniakovski – matematician rus; in 1936, Constantin Flondor – artist plastic; in 1953, Leonard Oprea – prozator si eseist roman; in 1976, Mihai Trăistariu – cantaret roman, iar in 1985, Aylin Cadîr – cantareata si actrita romana de origine turca.

In 1897 moare Alphonse Daudet, scriitor francez; in 1921, Camille Saint-Saëns – compozitor francez; in 1943, Nicolae Ghica-Budești – arhitect, unul dintre promotorii stilului neoromanesc in arhitectura; in 1975, Eugen Aburel – medic roman; in 2001, Georges Bernier – critic de arta francez, cel care a infiintat, la inceputul anilor ´50, prestigioasa revista de arta “Ľ Oeil”, iar in 2008, Eugen Cizek – istoric si filolog roman.

Adauga un comentariu

*