Anders Fogh Rasmussen: NATO va deveni mai vizibilă, dar nu va instala baze permanente în estul Europei

Secretarul general al NATO a declarat astăzi că Alianţa Nord-Atlantică va deveni „mai vizibilă” în statele din estul Europei, în contextul situației tensionate din Ucraina, dar că nu va crea baze permanente, pentru a nu încălca actul fondator Rusia-NATO, relatează Agerpres.Anders-Fogh-Rasmussen

Potrivit AFP, liderii celor 28 de țări care fac parte din Alianța nord-atlantică urmează să adopte, la summitul de săptămâna aceasta, un plan de reacţie ca răspuns la acţiunile Rusiei din Ucraina, în contextul în care unele state din flancul estic al NATO, precum România, Bulgaria, Polonia sau Țările Baltice se simt ameninţate de acțiunile Federației Ruse.

„Trupele care vor constitui această forţă vor fi furnizate de aliaţi prin rotaţie şi efectivele ei ar putea ajunge la câteva mii, ele cuprinzând soldaţi din forţele terestre, aeriene şi navale. Ele vor putea fi desfăşurate în câteva zile, ceea ce înseamnă o prezenţă mai vizibilă a NATO în est, atât timp cât va fi necesar. Dar această prezenţă nu înseamnă constituirea de baze permanente întrucât prin crearea unor astfel de baze s-ar încălca actul fondator Rusia-NATO”, a precizat Anders Fogh Rasmussen.

sursa:www.evz.ro

Adauga un comentariu

*