Cum să fii fericit: cele mai eficiente trucuri

Care este secretul fericirii? Experţii au fost de acord că este vorba pur şi simplu de atitudine. Trebuie să alegi să fii fericită, pentru a-ţi îmbunătăţi starea de spirit şi a deveni o persoană pozitivă. Pentru a te ajuta să decizi mult mai uşor  că este momentul pentru o schimbare în bine în viaţa ta, am făcut o listă cu câteva lucruri care ar trebui să contribuie la fericirea ta, indiferent cât ar părea ele de nesemnificative. Încearcă măcar câteva dintre ele şi vei vedea imediat rezultatele:

Zâmbeşte ca şi cum chiar ai fi fericită

Charles Darwin a fost unul dintre primii care a realizat că expresiile faciale îţi pot afecta dispoziţia în aceeaşi măsură în care ţi-o şi reflectă. Zâmbeşte şi creierul tău va răspunde acestui stimul. Te vei simţi dintr-o dată mult mai fericită. Atât de simplu şi de eficient!

Încearcă presopunctura

Mai ales când te simţi foarte stresată şi varianta cu acupunctura nu ţi se pare fericită, pentru că te temi îngrozitor de ace. Efectele sunt excelente, cu atât mai mult cu cât o poţi practica şi tu acasă. Încearcă un exerciţiu foarte simplu, de fiecare dată când simţi că eşti cu nervii la pământ: presează pentru câteva secunde zona dintre sprâncene. Rezultatele sunt grozave!

Nu te stresa atunci când casa ta arată ca după război

În loc să te gândeşti cu groază la cât eşti de dezordonată, mai bine priveşte hainele împrăştiate prin toată casa ca pe o expresie creativă a personalităţii tale. Casele dezordonate pot fi un mediu mult mai plăcut şi relaxant decât cele care arată perfect. Pentru că un loc ordonat ca o cazarmă este lipsit de personalitate, deci confortul tău psihic este acelaşi pe care l-ai avea într-o instituţie.

Împărtăşeşte-ţi dragostea şi admiraţia

Gândeşte-te la toate persoanele care au avut un impact major şi benefic asupra vieţii tale. Aminteşte-i fiecăreia dintre ele cum ţi-a schimbat viaţa în bine. Spune cât mai des celor din jur ce simţi. Pentru că niciodată nu este prea târziu pentru a-ţi exprima sentimentele. Pe lângă faptul că-ţi faci ţie un bine scoţând la lumină toate acestea, le faci şi celor apropiaţi o bucurie, pentru că este grozav să auzi lucruri plăcute, indiferent cine le spune.

Colorează-ţi casa cât mai cald

Poate nu ţi se pare important ce culoare au pereţii din casa ta, dar trebuie să ai în vedere că acolo petreci suficient timp pentru a-ţi fi influenţată dispoziţia. Aşa că alege culori calde şi plăcute pentru a-ţi decora apartamentul. Sau, mai bine, dacă ai un strop de talent şi pasiune, îi poţi picta tu cu mâna ta, aşa cum îţi trece prin cap. Varianta conservatoare? Un tapet în culori sau modele vesele.

Fii drăguţă cu toată lumea

Încearcă măcar o dată pe zi să petreci o oră fără să spui sau să gândeşti nimic negativ. Te va ajuta să identifici care sunt lucrurile care îţi schimbă dispoziţia în fiecare zi. Pe lângă faptul că pentru a zâmbi foloseşti doar jumătate dintre muşchii pe care îi utilizezi ca să te încrunţi.

Rezolvă-ţi problemele financiare

Suna complicat, dar asta nu înseamnă să faci printr-o minune rost de o sumă uriaşă de bani care să te scape de toate grijile financiare. Trebuie să ai o evidenţă mai strictă a cheltuielilor, să renunţi să-ţi mai cumperi lucruri inutile şi să încerci să-ţi mai reduci numărul de carduri de credit pe care le ai deja. Şi nu ar fi rău să încerci să te descurci cu banii pe care îi ai fără să te mai împrumuţi de la rude şi prieteni. Şi numai faptul că vei deţine controlul asupra cheltuielilor tale te va face să te simţi mai bine.

Creşte doza de vitamina B

Deficienţa de vitaminele B1 şi B3 sunt cauza oboselii cronice şi a irascibilităţii pe care nu ţi-o poţi explica. Surse de unde le poţi lua? Cereale integrale, peşte şi carne. Şi este de preferat ca aceste vitamine să le asimilezi din dieta sănătoasă şi nu din suplimentele alimentare.

Modifică-ţi programul de sport 

Cel puţin dacă ai unul. Dacă nu, poţi începe să faci mişcare. Orice fel de mişcare, fie şi o plimbare relaxată, timp de jumătate de oră, seara. Sau fă-ţi abonament la sală, este mult mai plăcut să practici sport aşa decât de una singură. Dacă eşti o împătimită a mişcării, alege tipul de exerciţii care să te motiveze şi să înlăture rutina.

Bea un pahar de vin din când în când

Cercetările au arătat că persoanele care consumă cumpătat băuturi alcoolice sunt mai dispuse să socializeze şi mai puţin în pericol de a aduce o viaţă izolată. Cuvântul de ordine este însă, moderaţia. Pentru că mai mult de trei pahare pe zi duc la depresie şi chiar la câte o mahmureală groaznică.

Ia-ţi câte o pauză când eşti la birou

De fiecare dată când eşti stresată ia o pauză de câteva minute şi fă o scurtă plimbare. Dacă nu ai cum, măcar ridică-te de la calculator şi dezmorţeşte-te. Sau pur şi simplu închide ochii şi imaginează-ţi că eşti într-un loc pe care îl iubeşti foarte tare. Cele câteva minute în care te deconectezi de la nebunia cotidiană vor face minuni.

Readu pasiunea în relaţia ta

Mai ales dacă ai acelaşi iubit de multă vreme. Încearcă să-ţi aminteşti cum erau primele luni petrecute împreună, care erau lucrurile care vă plăceau, serile petrecute în doi, vacanţele. Obişnuinţa poate să omoare o relaţie, aşa că depinde şi de tine ca asta să nu se întâmple prea curând. Petrece-ţi mai mult timp cu el, redescoperiţi lucrurile care v-au apropiat şi viaţa ta va fi mult mai bună, pentru că o relaţie împlinită este un factor foarte  motivant.

Fă-ţi timp pentru cei la care ţii

Starea noastră de bine este direct legată de cei din jurul nostru. Dacă ei sun fericiţi, calitatea vieţii noastre este mult superioară. Chiar dacă eşti ocupată până peste cap, încearcă să-ţi faci timp să mergi în vizită la părinţi, sună-ţi bunicii şi du-i pe copii surorii tale la un film de desene animate. Probabil că nu ai nici un chef să asculţi pentru a nu ştiu câta oară teoriile mamei tale despre cum ar fi timpul să te aşezi la casa ta, dar un mic sacrificiu din partea ta îţi va aduce fericirea pe termen lung.

Spune „îmi pare rău!“

Dacă ai greşit la birou, asumă-ţi eroarea. Colegii şi şefii tăi te vor respecta pentru asta. Câştigul tău personal? Povara vinovăţiei nu-ţi va sta mult pe umeri şi te vei simţi mult mai bine după ce vei admite că ai greşit. Că nu degeaba se spune că greşeala recunoscută este pe jumătate iertată.

Înconjoară-te de arome plăcute

Precum mere verzi sau castraveţi, două dintre mirosurile care înlătură anxietatea. Încearcă uleiurile de baie, lumânările parfumate, şampoane, geluri de duş, creme sau orice ai la îndemână. Şi teoria este valabilă pentru toate celelalte arome care-ţi plac.

Bucură-te de soare

Razele ultraviolete ajută organismul să producă vitamina D, care contribuie la nivelul crescut de serotonină din organism, deci, implicit, la o stare de bine. Petrece în fiecare zi măcar 15 minute la soare şi va fi suficient ca buna dispoziţie să fie starea ta permanentă.

Ascultă muzică

iPod-ul ar trebui să-ţi fie un prieten bun, mai ales că muzică poţi asculta cam oriunde. Fă-ţi un play list cu melodiile preferate şi ascultă-le pe drum spre birou sau seara, când mergi spre casă, pentru că muzică este o metodă excelentă de relaxare.

Fă lucruri cu pasiune

Îţi aminteşti? Atunci când pierzi noţiunea timpului şi te trezeşti dintr-o dată că este seară. Gândeşte-te la toate lucrurile pe care obişnuiai să le faci cu pasiune şi fă-le din nou, sau încearcă ceva nou.

Mergi la masaj

Masajul funcţionează în două direcţii. Îţi tonifică organismul şi te relaxează psihic. Ca de altfel orice lucru pe care îl faci pentru tine. Morala? Niciodată nu eşti suficient de răsfăţată.

Ia o pauză de la email

Ştiai că la birou îţi verifici mailul cam de 40 de ori pe oră? Ce ar fi dacă ai lua o pauză şi ai reduce numărul de accesări la una pe oră? Şi dacă ai încerca să rezolvi o parte dintre probleme la telefon? Psihologii consideră că este mult mai eficientă comunicare verbală decât alte metode.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*