Căpşunele, ideale în curele de slăbire şi pentru buna funcţionare a inimii

Căpşunele se numără printre cele mai iubite şi sănătoase fructe ale sezonului Se consideră că proprietăţile antioxidante pe care le deţin au legătură cu culoarea lor ,roşu-strălucitoare. Ştiai că 100 de g de căpşuni au numai 32 kcal? Le poţi include cu uşurinţă în regimul pentru controlul greutăţii, ca gustare de dimineaţă sau le poţi consuma la micul dejun!

“O porţie de 100g de căpşuni îţi asigură tot necesarul de vitamina C. Aceasta intervine în repararea ţesuturilor din organism (piele, tendoane, ligamente, oase) şi ne protejează de efectele nefaste ale radicalilor liberi de oxigen implicaţi în apariţia anumitor boli grave precum cancerul, artrita şi boala cardiovascular

Căpşunele conţin compuşi bioactivi de tipul acidului elagic, anthocianinei, catechinei sau quercetinei, cu rol antioxidant Aceştia scad riscul de boală cardiovasculară prin inhibarea oxidării LDL colesterolului sau stabilizarea plăcii de aterom ”, spune medicul nutriţionist Mihaela Posea pentru Ce se întâmplă, doctore?

Iată ce alte beneficii mai mai căpşunele în opinia medicului nutriţionist Florin Ioan Bălănică!

  1.  Căpşunele reprezintă o bună sursă de vitamina B5, B6, C, K, mangan, potasiu, fibre alimentare acid folic, fitonutrienţi şi antioxidanţi, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi.
  2.  Antioxidanţii şi fitochimicalele prezente în compoziţia capşunelor favorizează scăderea inflamaţiei din corp şi ajută la lupta împotriva anumitor afecţiuni inflamatorii precum osteoatrită, astm, ateroscleroză.
  3.  Totodată, acidul salicilic deţinut de căpşune este benefic pentru cei care suferă de gută, de reumatism sau artrită.
  4.  Aceste fructe sunt bogate în antocianidine care combat stresul oxidativ şi previn îmbătrânirea precoce.
  5.  Căpşunele sunt fructele ideale în dietele de slăbit deoarece stimulează metabolismul şi cresc capacitatea de ardere a grăsimilor. Căpşunile nu conţin sodiu, grăsimi şi au un conţinut scăzut de calorii. 100 de grame de căpşuni conţin 32 de calorii. Biotina din conţinut este implicată în metabolizarea zahărului şi a grăsimilor.
  6.   Pe lângă gustul delicios, sunt săţioase şi conţin peste 50 de substanţe benefice organismului uman. Consumul lor se recomandă pentru buna funcţionare a inimii şi a circulaţiei sângelui, ele menţinând şi elasticitatea vaselor. Căpşunile conţin potasiu în cantitate medie, mineral cunoscut pentru efectul său pozitiv în reglarea tensiunii arteriale. În plus, căpşunele ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) din sânge, reducând astfel riscul de hipertensiune.
  7.  Glucidele din capşune sunt formate din xilitol, fructoză şi sorbitol, substanţe care ajung greu în sânge, nivelul insulinei şi al glicemiei rămânând în limite normale. De asemenea, deoarece fibrele conţinute de căpşuni încetinesc absorbţia de zaharuri din sânge, sunt indicate a fi consumate şi în cazul diabetului de tip 2, dar cu moderaţie.
  8.  Căpşunele conţin şi fibre, benefice în menţinerea unui sistem digestiv sănătos şi în prevenirea constipaţiei.
  9.  Consumul acestor fructe poate scădea riscul apariţiei bolilor degenerative. Deoarece conţin acid folic din abundenţă, căpşunele sunt benefice pentru a reface rezervele de acid folic din organism. Acestea sunt necesare pentru a preveni apariţia aterosclerozei, a bolilor vasculare sau chiar declinul funcţiei cognitive.
  10.  Totodată, acidul elagic conţinut de căpşune favorizează elasticitatea pielii, împiedicând-o să devina flască.

“Căpşunele au numeroase efecte benefice pentru organism şi le recomand a fi consumate cu precădere în sezon, deoarece valoarea nutriţională este superioară”, precizează medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*