Studiu: Persoanele care se culcă târziu au risc mai ridicat de mortalitate

Persoanele care merg târziu la culcare și se trezesc cu dificultate dimineața au un risc de mortalitate mai ridicat decât cele care se bagă devreme în pat și se trezesc dis-de-dimineață, arată un studiu britanic.

Potrivit cercetătorilor care au realizat studiul pe un eșantion de 500.000 de britanici, cu vârste cuprinse între 38 și 73 de ani, cei care se culcă târziu au un risc de deces cu 10% mai ridicat decât cei care se culcă devreme.

Alte studii pe aceeaşi temă au sugerat rate mai mari de afecţiuni cardiovasculare şi de patologii metabolice precum diabetul, însă această analiză este prima care explorează riscul de mortalitate, subliniază Universitatea Surrey într-un comunicat.

Persoanele care au luat parte la acest studiu s-au autocaracterizat fie ca o „persoană matinală” (27%), „mai mult matinală decât nocturnă” (35%), „mai degrabă nocturnă decât matinală” (28%) sau o „persaonă nocturnă” (9%).

Din totalul celor 10.500 de decese înregistrate, 2.127 au avut cauze cardio-vasculare în perioada de şase ani şi jumătate luată în calcul de studiu.

Este o problemă de sănătate publică care nu mai poate fi ignorată”, a afirmat Malcolm von Schantz, profesor de cronobiologie la Universitatea Surrey. Potrivit acestuia, ”păsările de noapte” ar trebui să beneficieze de o mai mare flexibilitate la slujbă pentru a putea începe şi termina munca mai târziu.

Persoanele nocturne care încearcă să trăiască într-o lume matinală pot suporta consecinţe asupra sănătăţii’‘, a subliniat Kristen Knutson, de la Universitatea Northwestern din Chicago, coautoarea studiului.

„Păsările de noapte” au o tendinţă mai pronunţată de a avea probleme psihologice, de a suferi de diabet, probleme neurologice, gastro-intestinale sau respiratorii şi manifestă, de asemenea, o tendinţă spre fumat, consum de alcool, consum de cafeină şi de droguri.

Sursa: www.unica.ro

Adauga un comentariu

*