Cum ajută medicamentele biologice

Alcătuite din substanțe care, adesea, sunt produse în mod natural în corpul nostru, medicamentele biologice sunt mai eficiente în tratarea unor boli decât cele clasice.

Utilizarea biotehnologiei în procesul de dezvoltare al noilor terapii este în creștere și se estimează că, pe plan mondial, medicamentele biologice vor deveni cele mai utilizate produse medicale în următorii ani.

Un produs biologic este un medicament, vaccin sau ser făcut prin sintetizarea organismelor vii sau a unor substanțe produse de acestea. Medicamentele biologice sunt alcătuite din substanțe care, adesea, se găsesc în mod natural în corpul uman, precum hormonul de creștere, insulina, eritropoietina, enzimele sau anticorpii. Acestea nu pot fi obținute prin sinteză chimică, cum este cazul medicamentelor clasice, ci sunt produse de organisme vii (celule vegetale sau animale, bacterii, virusuri și drojdii). Din acest motiv, fabricarea de medicamente biologice este un proces complex.
De cele mai multe ori, se folosește o linie celulară modificată genetic, astfel încât celulele să producă substanța dorită.

Fiecare companie de biotehnologie are o bancă proprie de celule, cu linii celulare unice, care sunt folosite pentru fabricarea medicamentelor. Produse din celule vii, medicamentele biologice au fost concepute să mimeze comportamentul anticorpilor produși în mod natural în organism. Rolul lor este să țintească precis anumite celule din sistemul imunitar, responsabile cu o reacție exagerată de apărare.

Terapiile biologice bazate pe biomedicamente cunosc o dezvoltare rapidă și pot fi mai eficiente, mai puțin invazive sau cu mai puține efecte secundare față de abordările clasice. Ele pot fi utilizate singure sau împreună cu alte tratamente.

Când sunt utilizate și cum acționează

Cercetările au arătat că sistemul imunitar joacă un rol extrem de important în felul în care organismul reacționează din momentul în care boala este depistată și se începe un tratament adecvat. Numeroase tipuri de cancer apar atunci când sistemul imunitar este atât de slăbit încât nu mai reușește să distrugă celule canceroase sau să prevină apariția lor.  Cunoscută sub numele de imunoterapie sau bioterapie, această formă de tratament biologic se bazează pe metode de stimulare a sistemului imunitar al organismului, pentru a lupta împotriva cancerului sau pentru a ușura efectele secundare ale altor tratamente anticancer.

Imunoterapia cu interferon și interleukine (o moleculă secretată de limfocite sau de macrofage), care sunt produse în mod natural de organism, stimulează sistemul imunitar.

Terapia biologică poate interveni în procesul de multiplicare a celulelor canceroase, prin sprijinirea celulelor sănătoase și prin „repararea” celulelor normale afectate de tratamentele anticancer.
Unele tumori (denumite hormonosensibile) au nevoie de hormoni pentru a se dezvolta. Terapia hormonală fie blochează producerea de hormoni în organism, fie împiedică hormonii să ajungă la tumoră. Această terapie se folosește în tratamentului cancerului la sân, al celui de prostată și de endometru (uter).

Alte boli în care sunt utilizate terapiile biologice sunt artrita reumatoidă, infarctul miocardic, scleroza multiplă, diabetul și astmul. Pentru afecțiunile reumatice, de pildă, există un tratament biologic care constă în anticorpi TNF (factorul de necroză tumorală). Aceștia încetinesc sau chiar opresc evoluția bolii și stopează distrugerea articulațiilor.

Cum se administrează

Medicamentele biologice se administrează prin injecții sau perfuzii. Medicamentele obținute prin sinteză chimică sunt formate din molecule mici care se absorb, de multe ori, ca atare și de aceea pot fi administrate formă de capsule. Dar cele biologice sunt protein și, administrate pe cale orală, ar fi digerate, descompuse, la fel cum se întâmplă cu proteinele din alimente. Acesta este motivul pentru care medicamentele biologice trebuie să fie administrate prin injectare.

Opinia specialistului

Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină

Medicamentele biologice sunt mai scumpe, dar mult mai eficiente în tratarea cancerului, a infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral, diabetului și a altor boli grave, în comparație cu cele convenționale. Ele au schimbat și continuă să schimbe fundamental destinul pacienților cu boli grave. Aceste medicamente țintesc la nivelul ADN-ului uman și ajută organismul să se refacă. Dacă în urmă cu 20 de ani un pacient cu cancer colorectal metastazic trăia cam 5 luni, acum, cu acces la noile terapii biologice, cum sunt anticorpii monoclonali, speranța de viață medie este de cel puțin 2 ani. Medicamentele biologice pot face, la propriu, diferența între viață și moarte.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*