Imunitatea depinde și de sistemul limfatic

Una dintre componentele cele mai importante ale  imunității, sistemul limfatic protejează corpul de boli și infecții.

Conectat printr-o rețea de vase, sistemul limfatic ajută la circulația limfei, un lichid derivat din sânge la nivel tisular (în țesuturi) și care are 2 funcții principale: acela de a adăposti mecanismele de apărare ale organismului împotriva bolilor și de a transporta grăsimile și alte substanțe.

Limfa este un lichid limpede și incolor – de aici și denumirea, provenită din latinescul limfaticus (referitor la apă) – care conține celulele albe (leucocite). Acestea ajută organismul să scape de toxine, deșeuri și alte produse nedorite. Rețeaua limfatică este o parte a sistemului circulator și are o serie de funcții, printre care îndepărtarea fluidului interstițial, lichidul extracelular care curge în majoritatea țesuturilor. De asemenea, transportă celulele albe din sânge la și de la ganglionii limfatici.

Țesutul limfatic se găsește în peretele intestinal, în organe ca amigdalele sau splina, în întreg sistemul respirator și în ganglionii limfatici, mici noduli în formă de boabe de fasole, care apar singuri sau grupați la intervale variabile de-a lungul vaselor limfatice.

Susține sistemul imunitar

Ganglionii limfatici au un rol dublu în cadrul sistemului imunitar, prin producerea de anticorpi (molecule care recunosc celulele străine, cum sunt microorganismele infestate pe care încearcă să le distrugă) și prin înglobarea particulelor care reprezintă potențiale amenințări, cum sunt bacteriile sau alte particule străine. Ei au dimensiuni variabile, de la o gămălie de ac până la o măslină. Într-un ganglion limfatic pătrund mai multe vase limfatice, dar limfa filtrată părăsește ganglionul printr-un singur vas aferent.

În țesutul ganglionului limfatic sunt prezente leucocitele. Majoritatea microbilor care invadează organismul sunt bacterii ce încearcă să elibereze toxine care generează infecții și boli. Leucocitele au rolul de a identifica și ataca acești invadatori chiar în momentul în care apar.
Boli ce îl pot afecta

–    Limfedemul este o umflare cronică a membrelor, cauzată de acumularea de lichid limfatic. Apare dacă sistemul limfatic este deteriorat sau nu funcționează corect. Afectează mai ales membrele, dar și fața, gâtul sau abdomenul. Mulți oameni dezvoltă această tulburare în urmara terapiei împotriva cancerului, inclusiv a cancerului de sân, în cazul în care ganglionii limfatici din axile sunt îndepărtați sau după infecții recurente, răni sau intervenții chirurgicale vasculare.

–    Limfoamele sunt cancere ale sistemului limfatic, care apar când celulele albe din sânge sunt deteriorate. Celulele numite limfocite cresc rapid, haotic și, din cauza faptului că se pot mișca ușor în acest sistem, cancerul se poate răspândi repede în alte zone ale corpului, cum sunt ficatul, splina și măduva osoasă. Limfoamele sunt împărțite în limfoame Hodgkin și non-Hodgkin, în funcție de celulele implicate. Limfomul Hodgkin este un cancer asociat frecvent cu infecții virale cronice precum cea cu virusul Epstein-Barr, care produce mononucleoza infecțioasă. Limfomul non- Hodgkin se dezvoltă în țesutul limfatic. Unele cazuri de limfom  pot apărea după tratamentul pentru cancer prin radioterapie sau chimioterapie.

–    Limfadenopatia este un termen general pentru afectarea ganglionilor limfatici.

–    Limfadenita constă în inflamarea unuia sau mai multor ganglioni limfatici.

–    Leucemia limfoblastică acută este un tip un tip de cancer care afectează limfocitele și celulele producătoare de limfocite din măduva osoasă.

–    Limfagita este inflamația vaselor limfatice.

Sfatul specialistului

Dr. Ana Maria Nenciu, specialist recuperare medicală

Aproximativ 4 litri de fluid curg prin sistemul limfatic zilnic, în condiții normale. Sistemul limfatic joacă un rol important în sistemul imunitar. Masajul limfatic activeaza circulația limfei de-a lungul vaselor limfatice. Aceste vase sunt responsabile pentru colectarea și eliminarea toxinelor din țesuturi.

Se poate realiza manual sau cu ajutorul aparatelor, care funcționează pe principiul compresiei pneumatice, presoterapie, adică utilizează presiune înaltă ce activează drenajul limfatic. Efectele acestui masaj se simt imediat, prin dinamizarea circulației limfatice, întărirea sistemului imunitar și eliminarea toxinelor din corp.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*