Semnificatiile zilei de 23 martie

Astazi este Ziua Mondiala a Meteorologiei, instituita in 1961. Data aminteste despre transformarea Organizatiei Meteorologice Internationale, in 1950, intr-o organizatie interguvernamentala, Organizatia Meteorologica Mondiala – World Meteorological Organization (WMO).

In 1951 devine agentie specializata a ONU pentru meteorologie, hidrologie operationala si stiinte conexe geofizice. In fiecare an, Organizatia Meteorologica Mondiala propune cate o tema internationala de dezbatere. tema propusa pentru 2018 este “Vremea-pregatita, climat-inteligent” (Wheather-ready, climate-smart). In ultima perioada, populatia globului se confrunta cu episoade de vreme neasteptat de severa tot mai des. De aceea este foarte important ca fenomenele meteo sa fie previzionate cat mai eficient pentru a avea parte de un climat prietenos, luandu-se cele mai bune masuri de precautie in fata evenimetelor meteorologice.

In 1847 un incendiu urias distruge un sfert din orasul Bucuresti.

In 1898 este adoptata “Legea invatamantului secundar si superior”, elaborata de Spiru Haret si C. Dimitrescu-Iasi, care instituia invatamantul secundar de 8 clase si organiza mai temeinic invatamantul superior.

In 1956 Pakistan devine prima republica islamica din lume, serband astazi “Ziua nationala a tarii”.

In 1998 filmul “Titanic” castiga 11 trofee Oscar, egaland astfel filmul “Ben-Hur”.

In 2001 pictorul Ion Irimescu primeste Premiul pentru Excelenta in Cultura Româna.

In 1813 se naste Cezar Bolliac, poet român, promotor al studiilor arheologice si gazetar; in 1847, Alexandru D. Xenopol – istoric, filosof, critic literar român; in 1912, Wernher von Braun – inginer german, om de stiinta si vizionar al dezvoltarii tehnologiei si zborurilor rachetelor; in 1972, Daniel Prodan – fotbalist român, iar in 1976, Michelle Monaghan – actrita americana.

In 1842 moare Stendhal (Henri Beyle), scriitor francez; in 1880, Gheorghe Magheru – comandant militar român; in 2011, Elizabeth Taylor – actrita americana, iar in 2013, Joe Weider – culturist, fondator al Federației Internaționale a Culturiștilor (IFBB) si creatorul concursurilor Mr. Olympia si Ms. Olympia.

Adauga un comentariu

*