La Multi Ani, Femeie!

Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita in majoritatea popoarelor lumii.

Ea a fost adoptata in 1977, de Adunarea Generala a ONU, insa prima Zi Internationala a Femeii sarbatorita de ONU a fost in 1975, declarat Anul international al femeii. La aceasta data sunt comemorate atat realizarile sociale si politicile sau conditia economica a femeilor, cat si discriminarea si violenta la care insamai sunt supuse femeile in multe parti ale lumii.

Din istoria zilei femeii amintim faptul ca este serbata inca de pe vremea grecilor antici. Acestia o serbau, in fiecare primavera, pe Rhea – mama tuturor zeilor. Sarbatoarea dateaza din timpul zeilor Olimpului, cand grecii inchinau zeiei Cybele – zeita pamântului si mama tuturor zeilor – festivalul Hilaria, in perioada 15 – 18 martie. Legenda zeitei Cybele este preluata si in mitologia romana.

Prima Zi Internaționala a Femeii a fost desemnata pe 28 februarie 1909, de Partidul Socialist din Statele Unite, ca o amintire a grevei din 1908 de la New York. In 1910, Internationala Socialista decide instituirea unei zile internationale a femeii, scopul fiind acelasi: recunoasterea miscarilor sindicale din Statele Unite din 1908.

Legate de aceasta sarbatoare putem aminti si cateva traditii. In aceasta zi este bine sa purtam martisor pentru a avea noroc tot anul. De asemenea, nu este bine sa avem certuri cu mamele sau iubitele, deoarece aduce ghinion.

Fiind legata simbolic de primavara, Ziua Femeii este asociata cu florile, avand si o floare repezentativa – laleaua.

Adauga un comentariu

*