Cinci lecții de viață de la Marcus Aurelius

1. Dacă vrei să fii liniștit, nu-ți risipi energia pe lucruri care nu contează.

Suntem copleșiți adesea de responsabilități pentru că ne complicăm singuri viața cu tot felul de activități derizorii.

Marcus Aurelius scrie că ignorarea activităților care nu sunt necesare…

… aduce nu numai mulțumirea de a fi făcut ceva în mod desăvârșit, ci și mulțumirea de a fi făcut puține lucruri. Dacă ar suprima cineva cea mai mare parte din cele ce spunem și facem, care nu sunt necesare, ar fi mai liniștit și mai puțin zbuciumat. Rezultă de aici că trebuie cu orice preț să-și amintească: acest lucru nu face cumva parte din cele care nu sunt necesare? (…)

Trebuie să-ți amintești că preocuparea pentru fiecare activitate are propria sa valoare și o dreaptă proporție. Căci astfel nu vei fi descurajat, dacă nu te vei opri prea mult asupra unor lucruri de mică importanță”.

2. Felul în care îți petreci timpul liber spune multe despre tine.

După o lungă înșiruire a formelor de entertainment ale vremii − piese de teatru, lupte, curse cu animale −, Marcus Aurelius scrie că fiecare om este format de felul în care alege să își petreacă timpul:

Trebuie așadar să-ți păstrezi buna dispoziție în mijlocul acestora, fără a fi îndărătnic, arătând bunăvoință și, totuși, înțelegând că fiecare este vrednic de o prețuire egală cu valoarea lucrurilor pentru care s-a străduit.

3. Învață să te ferești de anumiți oameni, să te dai la o parte din calea lor fără să le porți pică.

Într-unul dintre cele mai subtile pasaje din Meditații, Marcus Aurelius scrie că ar trebui să trecem cu vederea gesturile cotidiene de ostilitate, rămânând totuși prudenți față de cei care le comit.

În timpul exercițiilor de gimnastică, cineva te-a zgâriat cu unghiile și te-a rănit lovindu-te cu capul. Dar nici nu ne arătăm nemulțumirea, nici nu ne ofensăm, nici nu-l suspectăm, mai târziu, ca pe un om perfid. Totuși, ne punem în gardă, dar nu ca și cum ar fi un dușman, nici cu neîncredere, ci evitându-l cu bunăvoință.

O atitudine asemănătoare trebuie adoptată și în celelalte împrejurări ale vieții: se cuvine să trecem cu vederea multe neplăceri provocate de cei care, ca să spun așa, fac exerciții de gimnastică împreună cu noi. Căci este posibil, așa cum am spus, să îi evităm, fără priviri bănuitoare și fără dușmănie.

4. Dacă vrei să știi motivele oamenilor, încearcă să le înțelegi filosofia de viață.

Pentru cineva cu discernământ, e greu de înțeles cum de există mame care nu-și vaccinează copiii, bătrâni care regretă comunismul și tineri care sunt atrași de mișcările politice extremiste. Însă aceste derapaje nu sunt inexplicabile, ele sunt bazate pe știri și concepții false, care conduc inevitabil la alegeri greșite.

Pe oricine ai întâlni, spune-ți ție însuți de îndată, ce principii are acesta despre cele bune și despre cele rele? Căci, dacă despre plăcere, despre durere, despre lucrurile pe care le produc cele două, despre renume, despre infamie, despre moarte, despre viață are astfel de principii, nu îmi va părea nimic uimitor sau ciudat când va îndeplini astfel de acțiuni, și îmi voi aduce aminte că el este constrâns să procedeze astfel.

Amintește-ți că, după cum este rușinos să te miri că smochinul face smochine, tot așa este e și dacă te miri că lumea produce aceste fructe de care e purtător. La fel, este rușinos pentru un medic sau pentru un corăbier să se mire de faptul că cineva are febră sau că vântul îi este potrivnic.

5. Nu pune părerea altora mai presus de a ta.

Într-o cultură a like-urilor și selfie-urilor, e important să nu lăsăm părerile altora să ne tragă prea mult în jos sau în sus.

De foarte multe ori am fost uimit de faptul că fiecare, deși se iubește pe sine însuși mai multe decât pe toți ceilalți, pune totuși mai puțin preț pe propria părere despre sine decât pe părerea celorlalți despre el.

sursa: https://pressone.ro

Adauga un comentariu

*