Hemocultura depistează infecțiile

În cazul unei febre a cărei cauză nu poate fi depistată altfel, se recomandă efectuarea unei hemoculturi. Este un test util și pentru identificarea tipului de antibiotic necesar împotriva bacteriei ori a fungilor care au declanșat infecția.

Prin realizarea unei hemoculturi se poate afla exact ce agenți patogeni din compoziția sângelui stau la baza apariției infecției. Sângele n-ar trebui să conțină microorganisme ca bacteriile sau ciupercile. Odată ce acestea pătrund în sânge, sunt transportate cu rapiditate în corp, afectând organe vitale (inimă, plămâni, rinichi).

Testul ajută la stabilirea diagnosticului, relevând în 7 zile existența unui agent patogen care a dus la infecții în corp. Este indicată de medicul curant când există o suspiciune de pneumonie, otită, infecție biliară, boli transmisibile (febra tifoidă), endocardită (infecției a valvelor inimii) sau meningită. În funcție de tipul bacteriei sau a ciupercii descoperite, se stabilește tratamentul.

Antibioticele pot afecta rezultatele

Cu toate că recoltarea se face în mod asemănător analizelor de sânge uzuale, nu este nevoie de o pregătire specială. Totuși, trebuie ținut cont că prelevarea nu se poate efectua dacă s-a început deja administrarea unui tratament antibiotic.

Dacă acest lucru nu este posibil, recoltarea se poate face înaintea administrării dozei următoare, cu folosirea unor substanțe care inhibă antibioticul. În funcție de recomandarea medicului, se poate întrerupe tratamentul, iar hemocultura se face după o zi de la luarea ultimei doze.

Ce efecte secundare pot apărea

În timpul recoltării celor 20 ml de sânge, se simt doar o înțepătură la introducerea acului și o senzație de disconfort. Unele persoane mai sensibile pot avea stări de greață, durere, amețeală, sângerări abundente cu formarea unei vânătăi (hematom). Cantitatea de sânge prelevată diferă în funcție de greutatea persoanei. La copii, de pildă, se recoltează între 2 și 10 ml la fiecare probă, iar 20 ml doar celor care au peste 36,5 kg.

Info

Dacă suferi de o boală care influențează procesul de coagulare a sângelui, anunță medicul înainte de efectuarea hemoculturii!

Câte probe se recoltează

În situația în care se bănuiește o infecție bacteriană a valvelor inimii numită endocardită se iau 3 probe pe parcursul unei zilei, dar numai înainte de administrarea unui antibiotic. Când situația persoanei este critică și are nevoie urgentă de antibiotic, hemoculturile se recoltează la distanță de o oră între ele.

În general, sunt recomandate 3 seturi de hemoculturi de-a lungul a 24 de ore. Dacă nu se știe cauza febrei, sunt necesare 2 seturi de hemoculturi prelevate din 2 puncte diferite urmate de alte 2 seturi după o zi sau o zi și jumătate. Cel mai bun moment este atunci când temperatura este maximă sau după frison, când se așteaptă o creștere a temperaturii corporale.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*