Semnificatiile zilei de 1 noiembrie

Astazi sarbatorim Ziua Radioului National si Ziua Internationala a Veganismului.

La 1 noiembrie 1928, ora 17:00, era difuzata prima emisiune a serviciul public de radio românesc, “Alo, alo, aici Radio Bucuresti, România”. Radiofonia româneasca debuteaza in 1908, prin instalarea unui post de radiotelegrafie la Constanța, de Serviciului Maritim Român. Intre 1925 – 1928, un grup de radioamatori, al carui initiator a fost Dragomir Hurmuzescu, militeaza pentru infiintarea postului national de radiodifuziune. Profesorul Hurmuzescu a creat, la sfarsitul anului 1924, Asociatia Prietenii Radiofoniei, in cadrul Institutului Electrotehnic, infiintat tot de el. In 1925, in cadrul expozitiei “Luna Bucurestilor”, este difuzata prima emisiune radiofonica in limba româna, cu un program de divertisment. Anul 1929 aduce numeroase alte premiere: prima emisiune de teatru radiofonic, prima emisiune pentru copii, prima transmisiune directa de la Opera Româna sau, mai tarziu, de la Ateneul Român.

In urmatorii ani se infiinteaza: Corul Radio – 1941, Corul de Copii Radio – 1945, Orchestra de Estrada Radio (actuala Orchestra de Camera) – 1947 si Orchestra Populara Radio – 1949. Un alt an important marcat in istoria radioului românesc este 1933 cand Radiodifuziunea incepe “Programul de Dezvoltare a Retelei Nationale de Radiodifuziune”, prin retele regionale de posture de radio.

Ziua Internationala a Veganismului este marcata in 1994. Initiativa ii apartine Louisei Wallis, presedinta Societatii Vegane din Marea Britanie, la implinirea a 50 de ani de la infiintarea acestui ONG. Veganismul este bazat doar pe alimente vegetale, excluzand tot ce tine de produsele animale. Primele atestari documentare ale vegetarianismului vin din India si Grecia Antica, in sec. VI i.e.n. Aceasta dieta era corelata cu ideea non-violentei fata de animale si a fost promovata de grupuri religioase si filosofi. Vegetarianismul prinde din nou contur in Europa in perioada Renasterii, devenind o practica populara in secolele XIX si XX.

In 1847 este fondata prima Societate Vegetariana in Anglia. Ulterior Germania, Olanda si alte tari ii urmeaza exemplul. Astfel, in 1908 apare Uniunea Vegetariana Internationala. In tarile vestice, popularitatea vegetarianismului creste in secolul XX, ca rezultat al interesului fata de nutritie, etica si, mai recent, economie si ecologie. Vegetarismul inregistreaza cea mai mare popularitate in India – aproximativ 40% (incluzand si lacto-vegetarienii), iar SUA se afla la polul opus cu 1 – 3 % adepti. in 1520 Fernando Magellan descopera Stramtoarea Magellan, denumita „Estreito de Todos los Santos”.

In 1834 este infiintata prima scoala de fete din România de catre Gheorghe Asachi.

In 1848 are loc inaugurarea primei scoli medicale din lume pentru instruirea femeilor, in New England.

In 1993 ia fiinta Uniunea Europeana, in urma Tratatului de la Maastricht.

In 1823 se naste Lascar Catargiu, om politic român, prim-ministru al Principatelor Unite si al Regatului României; in 1871, Stephen Crane – scriitor american; in 1943, Salvatore Adamo – muzician belgian, compozitor si interpret; in 1950, Ionel Voineag – tenor român, iar in 1973, Aishwarya Rai – model si actrița indiana, Miss World 1994.

In 1918 moare Ionel Nicolae Romanescu, aviator român; in 1955, Dale Carnegie – autor american; in 1972, Ezra Pound – poet american, fondatorul imagismului, iar in 1989, Mihaela Runceanu – solista româna de muzica usoara.

Adauga un comentariu

*