Terapia prin artă, o metodă de a scăpa de stres și anxietate

Ce poate fi mai frumos atunci când ești cuprins de griji, decât să mergi undeva să construiești ceva cu mâinile tale. Prin artă, făcând ceva creativ, te destresezi, uiți de probleme și reușești să te relaxezi.

Poți crea dând frâu emoțiilor care te subjugă folosind tehnici de pictură, sculptură, modelaj. De asemenea, poți face decorațiuni sub formă de obiecte din ceramică, felicitări sau poți realiza bijuterii. Ce ai mai putea face? Poți scrie tot ce-ți trece prin minte și astfel te vei elibera de energiile negative. Nu doar cu mâinile poți crea. Poți merge la un atelier de teatru unde vei învăța să scapi de frustrările acumulate și să dai frâu imaginației. Astfel vei descoperi lucruri pe care nu le știai despre tine și care te pot ajuta să te dezvolți. Dansul este o altă modalitate artistică terapeutică. Prin dans, fie el clasic, fie el contemporan, poți învăța să scapi de furie, supărare, tristețe, deznădejde.

Modele de exerciții

Alege o culoare sau mai multe și pictează ce e în sufletul tău. Dacă e furie, exprim-o cum crezi tu de cuviință. Dacă e suferință din dragoste, gândește-te cum ai exprima asta prin culoare?

Dacă ai nevoie să meditezi, pictează ceva care te ajută în acest sens: un lac, un cer albastru, o pădure.

Dacă ai aparat de fotografiat, ieși în oraș și surpinde oameni, peisaje, clădiri, păsări și tot ceea ce îți mai trezește interesul. Descoperă frumusețea oricărui om și oricărui lucru.

Fă felicitări pentru cei care te-au supărat, dar și pentru cei pe care îi iubești.

Ai putea să-ți cumperi un joc de olărit sau să mergi chiar la un curs.

Îți plac florile? Ce ar fi să faci coronițe sau buchete frumos aranjate? Există cursuri pentru așa ceva.

Îți plac baloanele? Nu ți-ar plăcea să știi să faci tot felul de forme și animale colorate din baloane, pe care apoi să le dăruiești celor dragi?

Ce ar fi dacă ai picta cu ochii închiși, folosindu-ți doar buricele degetelor. Nu ești curios să afli ce ar putea ieși? Specialiștii spun că faptul că nu vei vedea ce anume pictezi va intensifica nivelul intuitiv și sensibilitatea.

Un exercițiu care te-ar putea ajuta să te relaxezi este acela de a desena în nisip. Poți crea litere, forme, inimi. Poți face castele și orice te-ar putea elibera de stres.

Alt exercițiu pe care poți să-l faci este următorul: gândește-te în fiecare zi la un cuvânt puternic care nu-ți dă pace și dă-i o formă cu ajutorul picturii. În a VII-a zi pictează ce crezi tu despre fericire.

Chiar dacă tu consideri că nu ai talent la desen, ce ar fi dacă într-o săptămână ți-ai face un autoportret care să reprezinte cine ai fost, apoi în a doua săptămână cine ești cel de azi și în următoarea săptămână cum ți-ai dori să arăți în viitor.

Dacă vrei să uiți un episod care ți-au provocat o traumă, desenează un loc în care te simți în siguranță. De asemenea, ai putea face un colaj cu toate fricile tale, unul cu toate neajunsurile și unul cu toate calitățile tale. Dacă suferi de o boală, ai putea să încerci să o expui cu ajutorul picturii sau desenului pe o coală albă.

Dacă îți dorești foarte mult să realizezi ceva, pune acest lucru pe hârtie, fie scrie despre asta, fie desenează.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*