Factorii declanșatori ai bolilor autoimune

Bolile autoimune au devenit din ce în ce mai comune. Fie că este vorba despre intoleranța la gluten, cunoscută și sub denumirea de boală celiacă, fie de afecțiunea tiroidei numită și tiroida Hashimoto, iată care sunt factorii care contribuie la declanșarea lor!

Doctorul Jorn Klasen, specialist în medicină antropofizică la Centrul Asklepios pentru medicină holistică din Hamburg este de părere că bolile autoimune au atât o cauză fizică cât și psihică.

Stilul de viață joacă un rol extrem de important în longevitatea și calitatea vieții. Iată care sunt factorii care contribuie la declanșarea acestor afecțiuni:

Consumul de gluten

Din păcate, există foarte multe alimente pe piață care conțin gluten și care pot să îți activeze intoleranța la gluten. De cele mai multe ori analizele pentru a afla dăcă prezinți această intoleranță ies negative mai ales dacă le faci într-o perioadă în care nu ai consumat produse ce conțin această substanță.

Ideal ar fi să eviți produsele de panificație cele care conțin făină de orez sau porumb, deoarece acestea conțin substanțe asemănătoare glutenului.

Ține cont de faptul că glutenul este o proteină lipicioasă care face aluatul să devină fraged, pufos ți bine crescut. Această substanță se regăsește în pasta de dinți, bere, medicamente, paste, mezeluri sau maionza din comerț.

Corpul tău nu poate face diferența dintre substanțe bune sau rele, iar când se confruntă cu o cantitate de gluten pe care nu o poate asimila, aceasta ajunge în intestin unde organismul începe să trimită anticorpi pentru a o anihila.

În felul acesta organismul dezvoltă o stare permanentă de alertă iar anticorpii încep să atace propriile celule, astfel avem de a face co începutul unei boli autoimune.

Intoleranța la gluten netratată la timp poate duce la deficiențe de vitamina D, avort spontan, probleme la nivelul tiroidei sau chiar la dezvoltarea celulelor canceroase.

Consumul de quinoa

Acest tip de cereale atât de căutat în ultimul timp conține anumite proteine cunoscute sub numele de saponine care sunt responsabile de declanșarea unor reacții imunitare în organism.

Ideal ar fi ca înainte de a o consuma să o lași la înmuiat, să se umfle și să o cureți în felul acesta de coaja ei, dar chiar și așa, odată ajunsă în intestin, poate declanșa anumite reacții adverse.

Stresul, boala mileniului

Cu cât ai mai multe de făcut cu atât doza de stres crește și astfel în organism se declanșează tot felul de reacții adverse care să neutralizeze efectele negative ale stresului mai ales asupra glandelor suprarenale și asupra sistemului imunitar.

Din păcate pierderea cuiva drag, o decepție foarte mare, o perioadă dificilă din viața ta poate declanșa apariția unei boli autoimune ca răspuns al organismului de a contracara o deficiență sau de a controla o situație ce perturbă nivelul hormonal și cerebral.

Lactatele și intoleranța la lactoză

Nu tot ce este bun sau natural este sănătos pentru organismul tău. Din păcate există persoane care la fel ca în cazul glutenului prezintă reacții adverse la lactoza din laptele din comerț.

Cazeina este proteina principală din laptele din comerț, ce poate fi un factor declanșator pentru anumite inflamații ce apar în corp iar organismul dezvoltă noi anticorpi pentru a le trata, astfel instalându-se boala autoimună.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*