Cu dragostea la psiholog: Ce probleme de cuplu îi determină pe români să apeleze la terapie

8 din 10 cupluri din România vin la psihoterapeut deoarece unul dintre parteneri nu-şi mai manifestă afecţiunea faţă de partener. Este rezultatul unui studiu efectuat de psihoterapeutul Oana Nicolau după zece ani de experienţă în terapia de cuplu.
Printre principalele probleme cu care s-au confruntat cele aproape 1000 de cupluri care au venit la terapie se mai numără lipsa susţinerii şi încurajării partenerului, delăsarea pe plan personal, lipsa timpului sau apariţia copilului.
„În ciuda percepţiilor generale, nu infidelitatea este principala problemă cu care cuplurile din România se confruntă, ci lipsa de afecţiune, lipsa de manifestare a sentimentelor. Majoritatea partenerilor ridică problema singurătăţii într-un cuplu şi nesiguranţa în relaţie şi în iubirea celuilalt. O altă problemă este timpul alocat relaţiei, acel timp pe care cei doi parteneri îl petrec făcând activităţi împreună şi este o resursă foarte importantă în evoluţia relaţiei lor”, precizează psihoterapeutul Oana Nicolau.
Pentru rezolvarea problemelor, un cuplu stă în terapie între 4-6 luni, iar mulţi dintre ei aleg să rămână apoi în terapia de dezvoltare personală.
Spre deosebire de acum zece ani, percepţia cuplurilor asupra terapiei s-a schimbat foarte mult. Astăzi, cuplurile conştientizează necesitatea unui psihoterapeut care să-i ajute să depăşească anumite obstacole sau anumite perioade stresante. Important este să înveţi să repari ce s-a stricat pentru a regăsi armonia cuplului”, adaugă psihoterapeutul.
Pentru problemele de cuplu, psihoterapeutul Oana Nicolau a lansat cartea “A de la Armonie” care scoate la lumină cazurile cu care s-a confruntat în cabinet.
„Ideea cărţii a venit din iubire pentru oameni şi pentru problemele pe care aceştia le au. Viaţa de cuplu ne aduce împlinire şi trasează zâmbete şi bucurie pe chipurile noastre. Cartea are la bază poveştile reale din cabinet, poveşti care-i pot ghida şi pe ceilalţi în atingerea armoniei în cuplu. Totodată, cartea subliniază importanţa terapiei ca mijloc de prevenţie”, a precizat psihoterapeutul Oana Nicolau.
Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*