Cum să închei o relație de prietenie

O prietenă te-a dezmăgit? Sau pur și simplu nu te mai simți apropiată de ea? Nu știi cum să-i spui asta? Uite cum poți să închei o relație de prietenie.

Anca Donțu – psihoterapeut cu practică privată
Când ne punem problema să încheiem o relație de prietenie, înseamnă că deja ceva nu mai este cum trebuie, cel puțin din punctul nostru de vedere.

Sau poate nu a fost niciodată o prietenie reală. Doar ne-am folosit unul pe altul, sau ne-am lăsat folosiți.

O variantă ar putea fi să nu mai fii disponibil pentru prietenul sau prietena ta, să ai curaj să refuzi o ieșire împreună, să pui punct unei convorbiri telefonice sau online care se prelungește mai mult decât ai vrea.

Dacă faci asta de mai multe ori, atunci fie va înțelege că nu mai poate conta pe tine și va căuta altă persoană, mai disponibilă, din anturajul său, fie va provoca o discuție, îți va reproșa că nu îți mai faci timp pentru el (sau pentru ea).

Și atunci îi poți spune ceea ce simți, sau ceea ce nu mai simți legat de relația voastră.

E de preferat să nu îi reproșezi felul în care se poartă, pentru că nu contează atât de mult cine e „de vină”, ci că nu sunteți pe aceeași lungime de undă și relația nu mai este așa cum ți-ai dori tu.

Monica David – Bucharest Therapy and Education Center
Dacă ai decis să închei o prietenie, înseamnă că ceva din aceste lucruri nu se regăsește în relație. Prin urmare, o primă etapă este să analizezi și să identifici ce anume nu funcționează.

Poate vorbim despre o prietenie veche, din anii studenției sau ai liceului în care ai observat că nu te mai regăsești.

Timpul și experiențele își pun amprenta diferit asupra valorilor și preocupărilor noastre.

Poate vorbim despre o relație construită ocazional, într-un context specific și aceasta nu respectă viziunea ta despre prietenie.

Odată ce ai finalizat această evaluare și în continuare îți dorești să închei această relație, poți alege mai multe modalități.

O modalitate indirectă ar fi să rărești contactul cu persoana, să devii indisponibil sau „ocupat”, iar în timp relația se răcește pentru ca într-un final să se stingă.

O altă modalitate ar fi cea directă, respectiv un dialog deschis despre ceea ce simți.

Pentru a face acest lucru, alege un loc plăcut, evită să ai această discuție la tine sau la cealaltă persoană acasă.

Discursul tău să vizeze, în principal, valorile, preocupările sau viziunea ta. Dacă este doar o neînțelegere între voi, acest lucru îi poate oferi celeilalte persoane posibilitatea să clarifice.

Dacă este vorba despre viziuni și valori diferite, puteți agrea împreună finalizarea relației.

Rodica Mateian – Bucharest Therapy and Education Center
Relațiile de prietenie țin de sarcina socială a individului care împreună cu sarcina familiei și intimității, sarcina muncii și sarcina sinelui și a spiritualității determină stilul vieții unei persoane.

În principiu, noi suntem persoane cu interes social mai mult sau mai puțin dezvoltat astfel încât prietenii din viața noastră au o importanță mai mare sau mai mică pentru noi.

Să abordăm relațiile sociale din poziția de egalitate, arătând în orice moment respect reciproc. Ce înseamnă respect reciproc? Oamenii nu sunt nici „buni“, nici „răi“.

Ca fiinţe creative, în măsură să aleagă, oamenii pot alege să fie „buni“ sau „răi“ sau ambele, în funcţie de stilul vieţii lor şi de modul în care percep situaţiile şi recompensele acestora, rezultatele lor.

Eu te respect pe tine fiindcă tu mă respecți pe mine, tu mă respecți pe mine fiindcă eu te respect pe tine și astfel amândoi manifestăm respect pentru propria noastră persoană.

Domnica Petrovai – Mind Education Health
În primul rând să înțelegi motivul sau motivele încheierii relației ca și motivele intrării în relație. Dependență? Conflict de valori? Trădare? Lipsă de loialitate? Abuz?

Sau este vorba despre o interpretare și neînțelegere a ta și a lui/a ei neclarificate.

În orice relație există nesiguranță, conflicte, neînțelegeri, perspective diferite. Însă nu sunt motive pentru a rupe relația, asta dacă real ambii sunt disponibili pentru a integra nevoile celuilalt în înțelegere.

Relația să fie în mod egal despre amândoi. Nu fugim când dăm de greu. Nu atacăm când ne simțim amenințați.

Multe relații se rup din păcate pentru că nu înțelegem cu adevărat motivele comportamentului celuilalt.

Și judecăm ușor datorită propriilor noastre frici și temeri gesturile celuilalt și așa ne despărțim.

Însă pe viitor asta nu ne ajută, cu atât mai mult cu cât relațiile sunt atât de valoroase încât nu merită un efort atât de mic de a le repara.

Conflictul de interpretări, tu ești egoist, m-ai dezamăgit, nu-ți pasă de mine, duce la ruptură.

O discuție cu celălalt în care vorbești despre tine, ce ai tu nevoie, ce îți dă ție siguranță și încredere, când ești tu nesigur/ă, te ajută să-ți observi interpretările și judecățile.

Marea majoritate a relațiilor de prietenie au avut aceleași motive? Dacă da, asta ar trebui să te pună pe gânduri. Cum sfârșești în același fel în relații?

Sau poate de la început a fost o relație în care nu ai fost foarte deschis și cu greu celălalt te-a putut cunoaște și înțelege. Sau ai cedat puterea în relației și el sau ea a ales și pentru tine. A decis în locul tău cu acordul tău.

Prietenia ca și loialitatea este posibilă între doi adulți care au încredere în ei.

Așa zisa loialitate a unui om nesigur este mai mult nevoia de a nu te pierde, este frică, vină, responsabilitate înțeleasă greșit, teama de a nu te supăra și mai puțină onestitate.

Ce recomand eu în relațiile de prietenie este să îți ceri iertare pentru acele lucruri unde tu ești responsabil, să pleci din relație împăcat cu tine.

Chiar dacă simți tristețe sau durere să fii împăcat că ce a ținut de tine ai făcut. Relațiile încheiate în care tu sau cel de lângă tine nu își asumă partea lui, când doar acuză și dă vina, nu este un semn de maturitate.

Uneori însă conștietizezi că a fost vorba de un abuz, de manipulare și cel mai bine ar fi să pui punct relației. Și aici te-ar ajuta să te uiți la tine. Ce s-a întâmplat cu tine în relația cu celălalt?

Sau este o relație în care ați evoluat diferit și atașamentul s-a rupt. Aș încheia o relație fără resentimente și regrete, pe cât posibil.

Sursa: www.psychologies.ro

Adauga un comentariu

*