Ce efect au medicamentele asupra psihicului

Probabil știați că medicamentele luate contra durerii au afecte și asupra stării de spirit. Chiar dacă nu ați experimentat voi, sigur ați văzut prin filme cum oamenii devin euforici și dezinhibați de la un analgezic puternic. Însă, probabil, nu știați că efectele acestor medicamente depind de sexul pacientului. Astfel, deși ibuprofenul – un antiinflamator – are efect calmant asupra femeilor, el îi face pe bărbați mai emotivi sau chiar anxioși, în doze mai mari.

Iar un alt medicament luat frecvent – paracetamolul – este mult mai eficient împotriva durerii atunci când îl iau bărbații, decât atunci când îl iau femeile.

De unde aceste diferențe? Creierul nu este la fel la femei și la bărbați. Bineînțeles, asta nu este ceva nou. Cred că oricine bănuia acest lucru, doar că puțini știu prin ce diferă cele două creiere.

Încă de la începutul anilor 2000, studiile folosind RMN-ul funcțional au descoperit că femeile procesează stimulii emoționali pe zone mai extinse din creier și mai ales în acelea care se ocupă de o procesare conștientă, în timp ce bărbații își folosesc în special zonele subcorticale, care nu dau output-uri conștiente.

Ei bine, asta nu este ceva contraintuitiv – este acceptat că femeile sunt mai emoționale decât bărbații. Dar un studiu mai recent a descoperit ceva care este pe dos decât părerile „din popor“.

Astfel, cei de la Universitatea Stanford din SUA au realizat un studiu pe 11.000 de pacienți privind percepția durerii în cadrul a peste 250 de boli și alte probleme medicale și au găsit că femeile au o mult mai intensă percepție a durerii decât bărbații.

De ce? Explicațiile sunt multiple. Studiile arată că femeile secretă mai puțină serotonină decât bărbații, serotonină răspunzătoare de starea de bine și mai ales de restabilirea ei atunci când este pierdută.

Apoi, există diferențe la nivelul secreției de testosteron/estrogeni, dar și al unei molecule implicate în percepția durerii, numită substanța P.

Deci, toleranța mai mare față de durere a femeilor, asociată cu evenimente traumatice precum momentul nașterii, este doar un mit.

Și de aceea ele au nevoie de mai mult paracetamol, ca să le treacă durerea. Ce este, însă, mai important este că percepția durerii se suprapune în creier peste zone implicate în procesarea respingerii sociale și a feedback-ului negativ.

Da, socialul și durerea sunt puternic conectate la nivel neuronal. Iar sensibilitatea mai ridicată la durere a femeilor le influențează și modul în care suportă conflictele sociale sau atacurile la imaginea proprie.

De aceea sunt mai predispuse să aplaneze conflictele, sunt mai afectate de părerea altora, sunt permanent preocupate de a nu deranja persoanele din jur și sunt mai empatice la durerea celor din jur, inclusiv când este una trucată, precum cea din filme.

Bărbații se dau în vânt după filme de acțiune, în care zboară capete și mâini, în timp ce femeile suferă când un personaj s-a certat cu iubitul.

Studiile au arătat că, dacă o femeie își injectează o perioadă testosteron, ea își pierde din empatie și din abilitatea de a depista orice modificare pe expresia facială a celui din fața ei – adică abilitățile care o ajută să se protejeze de durerea venită pe cale socială.

Deci, când cineva vă face o evaluare negativă, luați un antiinflamator cu acțiune analgezică. Face bine și nici nu îngrașă!

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

Sursa: www.psychologies.ro

Adauga un comentariu

*