Semnificatiile zilei de 3 mai

ziua-mondiala-a-libertatii-preseiAstazi se sarbatoreste Ziua Mondiala a Libertatii Presei, marcata in 1993 de catre Adunarea Generala a ONU, la initiativa UNESCO din cadrul Conferintei Generale din 1991. Atunci a fost promovata ideea libertatii presei in lume, deoarece o presa libera, pluralista si independenta este o componenta esentiala a unei societati democratice. Legatura dintre libertatea presei si dezvoltarea durabila a fost tema anului 2016, ca urmare a adoptarii Obiectivelor Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabila (SDG) pentru 2030.

Aceasta zi aduce in atentia publica importanta si necesitatea respectarii libertatii de exprimare, conform articolului 19 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimarii opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fara imixtiune din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspandi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat.”

In 1891 se infiinteaza “Fundatia Universitara Carol I”, actuala Biblioteca Universitara din Bucuresti.

In 1924 echipa României de rugby castiga prima medalie olimpica pentru tara noastra.

In 1937 romanul “Pe aripile vântului” al scriitoarei Margaret Mitchell, castiga premiul Pulitzer.

In 1975 Nadia Comaneci, in varsta de 13 ani si jumatate, devine campioana absoluta a Europei la gimnastica, precum si pe aparate – sarituri, paralele si barna.

In 1469 se naste Niccolò Machiavelli, scriitor, om politic si istoric italian, reprezentant al istoriografiei renascentiste; in 1904, Octavian Angheluta – pictor român, artist emerit, fondator al Asociatiei Pictorilor si Sculptorilor; in 1928, James Brown – cantaret american; in 1933, George Constantin – actor român de teatru si film; in 1944, Eusebiu Stefanescu – actor român de teatru si film; in 1975, Robert Turcescu – jurnalist român, iar in 1976, Vanda Hadarean – gimnasta româna.

In 1856 moare Adolphe Adam, compozitor si critic muzical francez; in 1971, Sidonia Dragusanu – scriitoare si publicista româna; in 1987, Dalida – cantareata franceza, iar in 2003, Constantin Piliuta – pictor român.

Adauga un comentariu

*