Semnificatiile zilei de 24 aprilie

calendar-ecologic-9-728Astazi este Ziua Mondiala a Protectiei Animalelor de Laborator, marcata in 1979, de catre Societatea Nationala Anti-Vivisectie din Marea Britanie (National Anti-Vivisection Society — NAVS). Data a fost aleasa pentru a aminti de primul presedinte al NAVS, Lord Dowding, nascut in aceasta zi, un infocat aparator al drepturilor animalelor si militant impotriva vivisectiei. Societatea Nationala Anti-Vivisectie este infiintata in 1929 si militeaza impotriva vivisectiei – disectia facuta pe un animal viu in vederea studierii unui fenomen fiziologic – si promoveaza alte solutii in vederea inlocuirii experimentelor pline de cruzime cu metode de cercetare inovatoare.

Peste 115 milioane de animale sunt folosite anual in laboratoarele din intreaga lume, peste 12 milioane de animale fiind utilizate in fiecare an doar in Uniunea Europeana. Prin aceasta zi ONU doreste sa aduca la cunostinta oamenilor ca milioane de animale din intreaga lume sunt chinuite sau ucise in experimente anual. Saptamana ce include aceasta zi este cunoscuta ca ”Saptămana mondiala pentru animalele de laborator”, iar manifestarile organizate in aceasta perioada sunt menite sa ajute la raspandirea gradului de constientizare privind situatia acestor animale, inchise in custi si supuse in cursul experimentelor unei agonii prelungite. Aceasta zi urmareste informarea asupra altor modalitati de testare precum dozarea micro, culturile de celule, modelarea pe calculator sau studiile umane.

In Armenia, astazi este serbata Ziua Victimelor Genocidului Religios din anul 1915. „Moartea e peste tot la fel”, spune ultimul vers din imnul Armeniei. In aceasta zi Armenia comemoreaza peste 1,5 milioane de victime facute de turci doar pentru ca erau armeni si crestini si nu au dorit sa renunte la religia lor. In memoria victimelor din 1915, in Armenia a fost construit Monumentul Genocidului in Erevan.

In 1184 incepe Razboiul Troian, potrivit legendei, grecii intrand in Troia folosind un cal urias construit din lemn.

In 1870 este pusa piatra de temelie a Capelei Sf. Elisabeta, ale carei picturi murale sunt executate, in 1874, de catre Gheorghe Tattarescu.

In 2001 are loc “Gala Hagi” care marcheaza retragerea de pe terenul de fotbal a lui Gica Hagi, “unul dintre cei mai buni fotbalisti români din toate timpurile”.

In 2002 Eugen Simion primeste distinctia “Doctor Honoris Causa” din partea Universitatii din Craiova.

In 2004 se deschide, la Viena, un nou muzeu „Sisi”, la palatul imperial Hofburg.

In 1845 se naste Carl Spitteler, scriitor elvetian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1919, considerat „cel mai cunoscut scriitor elvetian de la inceputul secolului”; in 1868, Gheorghe Bals – inginer si istoric de arta; in 1911, Eugen Jebeleanu – poet român; in 1932, Florin Puca – artist plastic, poet si actor român; in 1942, Barbra Streisand – actita si cantareata americana; in 1952, Jean-Paul Gaultier – designer francez de moda; in 1960, Marian Truta – scriitor român de science fiction si fantasy, iar in 1981, Gualberto Campos – fotbalist venezuelean.

In 1731 moare Daniel Defoe, scriitor englez; in 1995, Gilda Marinescu – actrita româna; in 2004, Estée Lauder (Josephine Esther Mentzer) – fondatoarea companiei de cosmetice Estée Lauder Companies, iar in 2008, Cezar Ivanescu – poet român.

Adauga un comentariu

*