3 uleiuri esențiale pentru sănătatea ta

ulei esentialProbabil că ai auzit până acum despre uleiurile esențiale dar nu știi ce sunt și la ce îți folosesc. Află din acest articol despre puterea câtorva dintre acestea!

Ei bine, ele sunt extracte concentrate care conțin compuși volatili de aromă din plante. Sunt obținute prin distilare dintr-o gamă largă de plante aromatice, flori, rădăcini, coaja fructelor sau a copacilor. Cele pure se extrag  mecanic, ori prin distilare sau presare la rece,  iar pentru cele sintetice se folosesc la extragere solvenții chimici.

Întotdeauna se folosește forma diluată de ulei esențial. Cum procedezi: Adaugă 12 picături de ulei esențial dorit la 30 ml de ulei vegetal, de floarea soarelui sau de măsline. Adaugă lichidul într-o sticluță mică, închisă la culoare. Mixează bine. Ori, dacă ți se pare că e prea concentrată soluția, poți picura doar 6 stropi de ulei esențial la fiecare 30 de ml.

Uleiul esențial de semințe de chimen negru

Se spune că uleiul făcut din semințe negre este cel mai sănătos din lume. I se mai spune și negrilica sau chimion negru. Alte denumiri ale sale sunt, coriandru roman și susan negru. Are un conținut ridicat de acizi grași esențiali, și anume, circa 80 %. Principalul compus activ este timoquinona, despre care se vorbește că luptă împotriva cancerului. Alte substanțe active sunt timohidroquinona și timolul. Semințele negre, pe lângă seria de antioxidanți și substanțe nutritive, au proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare și te scapă de durere. În urma unor studii s-a ajuns la concluzia că acest tip de ulei este benefic în lupta cu anumite bacterii cum ar fi Stafilococul auriu și, astfel, este un puternic antibiotic natural. De asemenea, previne obezitatea, pierderea podoabei capilare, diabetul.

Uleiul esențial de sâmburi de caise hidratează și hrănește pielea

Pentru pielea uscată ori sensibilă este un adevărat miracol datorită conținutului bogat în vitaminele A, C și E dar și în potasiu, acid oleic (omega 9) și linoleic (omega 6). Poți adăuga 1-2 picături de ulei esențial diluat în ulei vegetal, într-o cremă cu efect anti-îmbătrânire. Nu lasă pielea grasă, fiindcă se absoarbe în piele. Ai grijă că poate păta, dacă nu îl intinzi bine.

Uleiul esențial din semințe de măceșe combate ridurile

Acesta este alt ulei bun pentru ten fiindcă este bogat în acizi grași esențiali (Omega 3, 6 și 9) și vitamina C, asfel că datorită lor protejează pielea de radicalii liberi și o ajută să se regenereze. Uleiul respectiv stimulează producerea de colagen şi elastină, iar tenul tău va arăta mult mai tânăr. Când acești acizi pătrund în piele se transformă în substanțe numite prostaglandine, care au legătură cu regenerarea celulelor și a țesuturilor, pielea devine mai elastică iar  cicatricile se pot diminua. dacă ai vergeturi află că uleiul din semințe de măceșe le estompează.

Avertismente și contraindicații pentru uleiurile esențiale

Cele din comerț sunt pline de aditivi, astfel că trebuie să fii atent la țara de origine, sticluța trebuie să fie de culoare închisă, prețul trebuie să difere de la un produs la altul, adică nu trebuie să fie toate la același preț. Fii atent să aibă certificat de ulei organic. Femeile însărcinate, cele care alăptează dar și copiii mai mici de 12 ani nu au voie să le utilizeze. Nu folosi uleiurile esențiale dacă ai de când să te expui la soare în aceea zi, îți pot apărea pete, mai ales dacă le utilizezi pe cele de citrice, dar și de mărar sălbatic ori bergamotă.

Nu trebuie înghițite sau aplicate pe piele dacă nu au fost diluate cu uleiuri vegetale, de genul celui de măsline sau de floarea-soarelui. Fiecare ulei esențial are proprietățile sale terapeutice și contracindicații, așadar, cel mai bine, înainte de a le folosi drept remedii, întreabă un fitoterapeut.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*