Semnificatiile zilei de 23 aprilie

Astazi, in România, este sarbatorita Ziua Fortelor Terestre. Data a fost aleasa spre cinstire a patronului spiritual al fortelor terestre ale armatei române – Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta. Cu aceasta ocazie garnizoanele de pe intreg teritoriul tarii organizeaza ceremonii militare de omagiere a eroilor militari nationali si depuneri de coronae la Monumentele Eroilor din tara.

La nivel mondial, astazi este Ziua Internationala a Cartii si a Drepturilor de Autor, marcata de UNESCO, in 1995, la initiativa Spaniei, cu scopul promovarii lecturii. Aici are loc, anual, Festivalul Trandafirilor, dedicat Sfantului Gheorghe – Sfantul Jordi – dar si comemorarii scriitorilor Miguel de Cervantes si William Shakespeare, decedati la aceasta data. O traditie catalana, din Evul Mediu, este ca, in ziua de Sant Jordi, barbatilor sa li se daruiasca volume de carti, iar femeilor, trandafiri rosii. Aceasta sarbatoare dateaza din 1964, in tarile in care se vorbea spaniola si portugheza. Din 1996, in aproape toate tarile lumii, sunt organizate expozitii de carte, lecturi publice si o serie de manifestari menite sa incurajeze si sa popularizeze lectura. Din 2005, in aceasta zi este sarbatorita si “Ziua Bibliotecarului din România”, devenind astfel o zi cu dubla semnificatie pentru cultura româneasca.

In 1880 se infiinteaza Directia Princiara a CFR, cu sediul in Bucuresti, care a preluat linia existenta.

In 1887 are loc sfintirea Catredalei Mitropolitane de la Iasi.

In 1985 compania Coca-Cola anunta schimbarea retetei de producere a bauturii racoritoare in cauza.

In 2001 Intel introduce procesorul Pentium 4.

In 2003 sunt inchise, pentru 2 saptamani, toate scolile din Beijing din cauza virusului SARS.

In 1858 se naste Max Planck, fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1918, considerat fondatorul mecanicii cuantice; in 1894, Gib Mihaescu – scriitor român; in 1918, Maurice Druon – scriitor francez; in 1928, Shirley Temple – actrita americana; in 1950, Geo Costiniu – actor român; in 1958, Radu Mihaileanu – regizor si scenarist român, iar in 1979, Lauri Ylönen – compozitor si solist finlandez al trupei The Rasmus.

In 1850 moare William Wordsworth, poet englez; in 1851, Constantin Daniel Rosenthal – pictor si revolutionar român; in 1951, Charles G. Dawes – bancher si politicin american, laureat Nobel pentru Pace in 1925; in 1990, Paulette Goddard – actrita americana, iar in 2007, Boris Eltin – politician rus, primul presedinte al Rusiei si primul conducator din istoria acestei tari ales in mod direct.

Adauga un comentariu

*