Semnificatiile zilei de 10 aprilie

titanicIn 1815 are loc una distre cele mai puternice eruptii vulcanice din istorie, cea a vulcanului Tambora, din insula Sumbawa, Indonezia.

In 1912 vasul “Titanic” pleca in primul si singurul sau voiaj, intre Southampton – Anglia si New York – SUA.

In 1913 este inaugurate prima linie ferata electrificata de pe teritoriul actual al României, pe ruta Arad-Ghioroc-Pâncota, cu linia secundara Ghioroc-Radna.

In 1944 este produsa pentru prima data chinina sintetica, de catre dr. Robert Burns Woodward si dr. William von Eggers Doering.

In 1972 este semnata Conventia privind interzicerea perfectionarii productiei si stocarii armelor bacteriologice / biologice si a toxinelor si distrugerea lor, ce va intra in vigoare la 26 martie 1975.

In 1990 Guvernul României adopta hotararea privind infiintarea Fundatiei România, pentru dezvoltarea relatiilor cu alte state si promovarea legaturilor cu tara ale persoanelor originare din România.

In 1993 se realizeaza prima transmisie dintre doua navete spatiale, printr-un dispozitiv radio-amator – un astronaut american al statiei “Discovery” schimba cateva cuvinte cu un cosmonaut aflat la bordul statiei orbitale ruse “Mir”.

In 2010 are loc accidentul aviatic de la Smolensk in care Presedintele Poloniei, sotia acestuia, guvernatorul Bancii Nationale Poloneze, oficiali si oameni de marca polonezi au decedat in apropiere de aeroportul din Smolensk, Rusia.

In 1762 se naste Giovanni Aldini, fizician italian; in 1847, Joseph Pulitzer – jurnalist american, fondatorul “Columbia University” si a premiului journalistic, care ii poarta numele, cu prima decernare in 1917; in 1912, Ilie Cleopa – arhimandrit si duhovnic la Manastirea Sihastria; in 1932, Omar Sharif – actor egiptean; in 1939, Doina Levinta – scenograf, pictor de costume si creator de moda; in 1952, Steven Seagal – actor american, producator, scriitor, artist martial si chitarist; in 1970, Leonard Doroftei – boxer profesionist român, iar in 1973, Roberto Carlos – fotbalist brazilian.

In 1813 moare Joseph Louis Lagrange, matematician si astronom italian;in 1919, Emiliano Zapata – revoluționar mexican; in 1982, Victor Preda – biolog român, membru al Academiei Române, iar in 2013, Robert G. Edwards – fiziolog britanic, laureat Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in 2010 “pentru dezvoltarea fertilizarii in vitro”.

Adauga un comentariu

*