Semnificatiile zilei de 8 aprilie

Astazi este Ziua Internationala a Romilor, marcata in 1990, cu ocazia celui de-al 4-lea Congres al Uniunii Internationale a Romilor, desfasurat la Varsovia.

Data celebraza crearea Uniunii Internationale a Romilor, pe 8 aprilie 1971, la Londra si primul Congres international al romilor. In cadrul aceluiasi eveniment a fost adoptat si imnul international al romilor – cantecul “Gelem, gelem”, al Oliverei Vuco, din filmul iugoslav “Am intalnit si tigani fericiti”. De asemenea, a fost adoptat steagul international al romilor, cu jumatatea de jos verde – simbol al campurilor inverzite – si jumatatea de sus albastra – simbol al cerului senin – iar la mijloc o roata, simbol al sortii, roata succesiunii vietilor, dar si al nomadismului, in relatie cu spatiul originar al Indiei.

Romii reprezinta cea mai mare minoritate etnica din Europa, 10.000.000 traind aici, dintre care 6.000.000 in tarile din Uniunea Europeana. Scopul acestei zile este de a atrage atentia societatii asupra problemelor cu care se confrunta romii, dar este si un moment de omagiere a memoriei romilor ucusi de nazisti in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. La Congresul Mondial al Rromilor din aprilie 1990, Comisia Lingvistica a Uniunii Internationale a Rromilor a oficializat alfabetul international standardizat al limbii romani, in prezenta unui observator al UNESCO. Prima atestare documentara a comunitatilor de romi dateaza din 1068, din vremea Imperiului Bizantin.

In România, primul document care atesta prezenta romilor pe pamant românesc este emis in 1385. Nicolae Iorga, insa, era convins ca acestia venisera odata cu invazia mongolilor din 1241-1242. Robia romilor a fost desfiintata in Moldova la 23 decembrie 1855 de catre domnitorul Gri­gore Ghica Voda, iar in Tara Româneasca la 20 februarie 1856, de catre domnitorul Barbu Stirbei.

In 1820 este descoperita celebra statuie greceasca “Venus din Milo”, in Insula Milos din Marea Egee.

In 1880 are loc premiera piesei lui I.L. Caragiale, “D-ale Carnavalului”, la Teatrul National din Bucuresti.

In 1911 fizicianul olandez Heike Kamerlingh Onnes descopera supraconductibilitatea.

In 1924 este patentat pick-up-ul, in SUA, de catre Lee de Forest.

In 2005 au loc funerariile papei Ioan Paul al II-lea, la care participa 4 milioane de oameni.

In 1911 se naste Emil Cioran , scriitor si filosof român; in 1927, George Grigoriu – compozitor român; in 1929, Jacques Brel – cantaret si actor belgian, iar in 1938, Kofi Annan – diplomat ghanez, secretar general al ONU.

In 1885 moare C.A. Rosetti, om politic român, participant la Revolutia româna de la 1848, conducator de importante ziare si reviste; in 1973, Pablo Picasso – pictor, sculptor, gravor si ceramist spaniol; in 2011, Alex. Leo Serban – critic român de film, iar in 2016, Mircea Albulescu – actor român de teatru si film.

Adauga un comentariu

*