Semnificatiile zilei de 27 martie

pageAstazi sarbatorim 2 evenimente in lumea teatrului: Ziua Solidaritatii Artistilor si Ziua Mondiala a Teatrului.

Zilei Solidaritatii Artistilor a dat nastere Campaniei Nationale “Artistii pentru artisti”, in 2002. Scopul campaniei este de sensibilizare a opiniei publice in vederea strangerii de fonduri pentru artistii varstnici cu probleme financiare si de sanatate din toata tara. Campania este un program anual constant al UNITER, cu derulare continua si un punct de varf in intervalul martie – aprilie, definit ca o perioada a solidaritatii teatrale, aleasa in preajma Zilei Mondiale a Teatrului. Solidaritatea teatrala este asigurata prin participarea artistilor la realizarea de spectacole caritabile, ce reprezinta punctul culminant al campaniei de strangere de fonduri si, de asemenea, prin participarea institutiilor de profil din România.

Ziua Mondiala a Teatrului a fost marcata de Institutul International de Teatru in cadrul Congresului Mondial de Teatru de la Viena din 1961. Anul urmator, la 27 martie – data deschiderii stagiunii Teatrului Natiunilor de la Paris – este serbata prima Zi Mondiala a Teatrului. Institutul International de Teatru, infiintat in 1948 la initiativa UNESCO este cea mai importanta organizatie internationala nonguvernamentala din domeniul artelor spectacolului. Aceasta zi este sarbatorita prin spectacole si concerte, publicul avand ocazia de a se intalni cu artistii preferati, insa au loc si o serie de manifestari nonteatrale, cum ar fi transmiterea mesajului tradițional internațional. In fiecare an, o personalitate marcanta a teatrului e invitata sa comunice reflectiile sale asupra celei mai vechi forme artistice – teatrul. Anul trecut mesajul a fost semnat de regizorul rus Antatoly Vassiliev.

In 1703 imparatul Petru cel Mare al Rusiei fondeaza orasul Sankt Petersburg.

In 1899 Guglielmo Marconi realizeaza prima legatura telegrafica fara fir intre Anglia si Franta.

In 1907 Constantin Brâncusi, ucenic al sculptorului August Rodin, la Paris, se hotaraste sa paraseasca atelierul acestuia, rostind celebrele cuvinte: “Sub umbra unui stejar nu poate creste decat iarba”.

In 1914 se infiinteaza Comitetul Olimpic Român, recunoscut in acelasi an de Comitetul International Olimpic.

In 1918 are loc Unirea Republicii Democratice Moldovenesti –Basarabia – cu România, prin decizia Sfatului Tarii, acesta reprezentand inceputul procesului de formare a României Mari.

In 1797 se naste Alfred Victor de Vigny, poet si dramaturg francez, unul dintre principalii promotori ai romantismului; in 1845, Wilhelm Conrad Röntgen – fizician german, parintele Rzelor X, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1901; in 1908, Serban Titeica – fizician român, membru al Academiei Române; in 1950, Tony Banks – compozitor, pianist si chitarist, unul dintre membrii fondatori ai formației Genesis; in 1953, George Copos – om de afaceri si politician român; in 1963, Quentin Tarantino – regizor american, iar in 1969, Mariah Carey – cantareata, compozitoare, producatoare si actrita americana.

In 770 moare Giambattista Tiepolo (Giovanni Battista Tiepolo), pictor baroc italian, tatal pictorilor Giovanni Domenico Tiepolo si Lorenzo Tiepolo; in 1968, Iuri Gagarin – cosmonaut rus, primul om in spatiu, iar in 2008, George-Mihail Pruteanu – lingvist, eseist si politician român.

Adauga un comentariu

*