Semnificatiile zilei de 24 martie

tuberculozaAstazi este Ziua Mondiala a Luptei Impotriva Tuberculozei Epidemice. Data a fost aleasa pentru a celebra descoperirea, in 1882, a bacilului TBC de catre Robert Koch. Tuberculoza ocupa locul 2, la nivel mondial, in randul bolilor infectioase cu cele mai multe decese, dupa SIDA.

Pentru al doilea an consecutive, tema o reprezinta “Uniti spre a stopa tuberculoza”, cu o completare, insa: “Nu lasam pe nimeni in urma” – Unite to End TB. Leave No One Behind. Campaniile desfasurate includ si actiuni antdiscriminare sau marginalzare, tuberculoza avand o incidenta ingrijoratoare in Africa, estul Mediteranei si Asia de S-E. Conform OMS, România este printre primele 5 tari din regiune, alaturi de Rusia, Ucraina, Uzbekistan si Kazahstan, in ceea ce priveste incidenta si mortalitatea cauzate de TBC, aceste 5 tari insumand mai mult de jumatate din numarul imbolnavirilor de tuberculoza din Europa.

O persoana cu TBC activ prezinta simptome ca tuse, febra, transpiratii nocturne, scadere in greutate etc. Bolnavi de TBC pot infecta pana la 10-15 alte persoane, prin contact apropiat, pe parcursul unui singur an. Fara un tratament adecvat, pana la 2/3 dintre bolnavi pot muri.

In 1818 Gheorghe Lazar este numit “dascal” de aritmetica, geometrie si geografie la Scoala de la “Sfantul Sava”, unde a inaugurat cursurile in limba româna.

In 1949 filmul “Hamlet”, regizat de Laurence Olivier, devine prima productie britanica ce castigat un premiu Oscar. In 1990 ia fiinta Serviciul Român de Informatii.

In 2001 este redeschisa oficial Galeria de Arta Româneasca Moderna din cadrul Muzeului National de Arta al României.

In 1885 se naste Dimitrie Cuclin, compozitor, filosof si folclorist român; in 1930, Steve McQueen – actor american; in 1938, Teodor Moraru – pictor român, iar in 1978, Cheloo (Catalin Stefan Ion) – cantaret de muzica hip-hop, membru al formatiei Parazitii.

In 1905 moare Jules Verne, scriitor francez; in 1911, Nicolae Densusianu – istoric si folclorist, membru al Academiei Române; in 2000, Ion Miclea – artist fotograf român; in 2009, Péter Jecza – sculptor român, iar in 2016, Johan Cruyff – fotbalist si antrenor olandez.

Adauga un comentariu

*