Semnificatiile zilei de 30 ianuarie

Astazi este Ziua Internationala a Nonviolentei in Scoli, initiata cu scopul de a promova ideea de educare a copiilor in armonie, solidaritate si respect. Initiativa mondiala de a acorda atentie sporita educarii nonviolentei dateaza inca din 1964, ca o initiativa de pionierat, mondiala, neguvernamentala, neoficiala, independenta si voluntara, care se desfasoara acum in scoli si centre de educatie din intreaga lume. Mesajul principal al zile este “dragoste universala, nonviolenta si pace”.Stop-Violenta-final

Data a fost aleasa pentru a aduce un omagiu mortii lui Mahatma Gandhi, supranumit parintele independentei Indiei si initiatorul miscarilor de revolta neviolenta, care afirma: “non-violenta este arma celor puternici.” Comportamentul agresiv este un factor de risc pentru sanatate, motiv pentru care, prin programul de evaluare a starii de sanaate a copiilor si tinerilor din România, se evalueaza gravitatea violentei in randul elevilor. Statisticile nationale arata pesimist. Media nationala a agresivitatii elevilor este in creştere; mai mult de 10 % dintre elevi s-au batut in incinta scolii; agresivitatea fizica este inregistrata atat la fete, cat si la baieti, iar raportul fete / baieti este de 1/3; frecventa agresivitatii fizice este maxima in jurul varstei de 15 ani.

In 1820 Edward Bransfield descopera Antarctica.

In 1933 in Germania se instaureaza dictatura hitlerista prin numirea lui Adolf Hitler in functia de cancelar al Germaniei.

In 1948 este asasinat Mahatma Gandhi, conducator al miscarii de eliberare a Indiei, marcata drept “Ziua martirilor”.

In 1991, la Bruxelles, “Grupul celor 24” hotaraste sa includa România intre tarile est-europene beneficiare de asistenta in cadrul programului PHARE, program initiat in 1989, ce avea in vedere ajutorarea prin credite si asistenta tehnico-economica a fostelor tari socialiste.

In 1992 are loc reuniunea Consiliului de Ministri ai CSCE – Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa, care din 1994 se numeste Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, OSCE – la Praga; se adopta “Documentul de la Praga privind dezvoltarea pe viitor a institutiilor si structurilor CSCE” si “Declaratia Consiliului CSCE cu privire la neproliferare si transferul de arme” .

In 1871 se naste Gheorghe Braescu, prozator român; 1882, Franklin Delano Roosevelt – cel de-al 32-lea presedinte al SUA; in 1937, Vanessa Redgrave – actrita britanica; in 1951, Phil Collins – muzician britanic in trupele Genesis, apoi Brand X, iar in 1985, Ximena Duque – actrita columbiana.

In 1897 moare Constantin Gogu, matematician si astronom român, membru corespondent al Academiei Române; in 1951, Ferdinand Porsche – constructor german de automobile, cea mai celebra constructie a sa fiind “VW Käfer”, iar in 2008, Vintila Corbul – scriitor român.

Adauga un comentariu

*