Semnificatiile zilei de 13 decembrie

img_4922_1Astazi România sarbatoreste Ziua Tipografului. Data a fost aleasa spre a comemora un eveniment nefericit. In timpul unei greve, declansate in 1918, de 600 de tipografi si multi alti muncitori, in care demonstrau pentru conditii de munca decente – ziua de lucru de 8 ore, marirea salariilor – dar si pentru “Libertatea presei”, acestia sunt intampinati cu focuri de arme de catre ofiterii si soldatii Regimentului de vanatori de munte, postati din timp pe strada Campineanu.

In urma acestui eveniment rezulta zeci de morti si raniti din randurile muncitorilor. Tiparul a revolutionat cultura universala si a permis raspandirea cunoasterii in lume. In 1450 Gutenberg inventeaza tiparul cu litere mobile. De atunci si pana in present, tehnicile tipografice au suferit transformari majore, pana la inlocuirea muncii grele a zetarilor cu tehnoredactarea. In România, anul 1508 este marcat de aparitia primei carti tiparite, la Targoviste, de catre Macarie.

In 1550 se infiinteaza prima tiografie din România, la Cluj. Tipografii sunt primii muncitori care se organizeaza in asociatii, inca din 1846, datorita gradului de cultura dobandit prin munca lor. Astfel, in 1921 ei sunt primii care semneaza un contract colectiv de munca din România. Prin contractul colectiv erau reglementate conditiile de munca, timpul de lucru, concediile, zilele de sarbatoare platite, modul de plata al orelor suplimentare, numarul ucenicilor etc.

Image result for design-ul bancnotelor EUROIn 1990 este infiintat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii – CSAT- ce are ca scop declarant “organizarea si coordonarea unitara a activitatilor care privesc apararea tarii si siguranta statului in timp de pace, cat și de razboi”.

In 1996 liderii Uniunii Europene prezinta design-ul bancnotelor EURO.

In 2005 se inaugureaza noul sediu al Bibliotecii Academiei Române.

Related imageIn 1720 se naste Carlo Gozzi, dramaturg italian; in 1787, Heinrich Heine – poet german; in 1900, Ionel Perlea – compozitor si dirijor roman; in 1925, Dick Van Dyke – actor american, iar in 1929, Christopher Plummer – actor canadian de teatru si film.

In 1784 moare Samuel Johnson, scriitor și lexicograf britanic; in 1935, Victor Grignard – chimist francez, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1912; in 1948, Zaharia Bârsan – dramaturg român, fondatorul Teatrului National din Cluj si primul sau director, iar 1983, Nichita Stanescu – poet si eseist român, laureat al Premiului Herder in 1975.

Adauga un comentariu

*