Semnificatiile zilei de 3 decembrie

dizabilitatiAstazi este Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati, initiata in 1992, de Adunarea Generala a ONU, pentru a marca incheierea Deceniului Natiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap, 1983-1992.

Marcarea zilei are ca obiectiv sustinerea demnitatii, a drepturilor si a bunastarii persoanelor cu handicap, dar si promovarea eliminarii barierelor in ceea ce priveste implicarea lor in diverse sfere de activitate. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii peste 15% din populatia lumii sufera de un handicap, 80% provinind din tai dezvoltate, iar 50% nu are acces la sistem de ingrijire medicala. O statistica ingrijoratoare este aceea ca mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilitati sunt copii, iar probabilitatea ca acestia sa se confrunte cu violenta este de 4 ori mai mare decat in randul copiilor fara probleme. Persoanele cu dizabilitati, in special cele cu probleme de comportament, sunt deseori marginalizate de societate. Aceasta zi incearca sensibilizarea opiniei publice cu privire la avantajele care ar rezulta din integrarea persoanelor cu handicap in fiecare aspect al vietii politice, sociale, economice si culturale.

In 1917 este inaugurat podul Quebec.

In 1920 este semnat, la Geneva, “Protocolul privind constituirea Curtii Permanente de Justitie Internationala” cu sediul la Haga.

In 1934 se inaugureaza Spitalul de Urgenta din Bucuresti, actualul Spital de Urgenta Floreasca.

In 1967 este efectuat cu succes primul transplant de inima din lume, de catre chirurgul sud-african Christian Barnard, intr-un spital din Cape Town.

In 1977 incep lucrarile de constructie a sistemului hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier II.

In 1987 Adunarea Generala a ONU adopta rezolutia initiata de România privind reducerea bugetelor militare, reglementarea pasnica a diferendelor dintre state si dezvoltarea bunei vecinatati.

In 1993 incepe sa emita Radio Romantic.

In 1857 se naste Joseph Conrad, scriitor britanic; in 1939, Gheorghe Marmureanu – seismolog român; in 1948, Ozzy Osbourne – solistul si fondatorul trupei Black Sabbath; in 1960, Julianne Moore – actrita americana, iar in 1965, Katarina Witt – patinatoare germana.

In 1888 moare Carl Zeiss, inginer mecanic si intreprinzator german, intemeietorul Firmei Carl Zeiss; in 1919, Pierre-Auguste Renoir – pictor francez; in 1954, Maria Ventura – actrita româna; in 1991, Petre Tutea – filosof român, iar in 1999, Scatman John – cantaret american de jazz si rapper.

Adauga un comentariu

*