Brânca-ursului, ginsengul românesc

branca-ursuluiConsiderată echivalentul autohton al ginsengului, brânca-ursului alungă stările de oboseală, menține inima sănătoasă și ajută la o mai bună concentrare. Este cunoscută și ca planta dragostei, fiind folosită pentru efectele afrodiziace și pentru tratarea disfuncțiilor sexuale.

Brânca ursului este ușor de recunoscut după florile mici, albe, dispuse în buchețele.  Mai este cunoscută și sub denumirea de laba-ursului. Crește în zonele de deal și de munte, în locuri luminoase și umede.

Începând din luna iulie, imediat după ce înflorește, se poate recolta florile, tulpinile și frunzele plantei, care, odată uscată și mărunțită, este excelentă pentru scăderea tensiunii arteriale și în afecțiunile aparatului reproducător.

Îmbunătățește virilitatea

Brânca-ursului normalizează activitatea secretorie a glandelor sexuale feminine și masculine, fiind o plantă medicinală de ajutor în caz de frigiditate, impotență și sterilitate la fel ca ginsengul. Din florile și semințele ei, uscate și măcinate, se poate face o tinctură. Într-un borcan, se pune pulberea obținută, peste care se toarnă alcool de 70° până la umplerea recipientului. Se lasă 10 zile, agitându-se zilnic. La final, extractul trebuie filtrat și păstrat într-un loc întunecos și răcoros.

Din el, se ia zilnic câte 1 linguriță de tinctură cu un pahar de apă, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Una dintre dozele obișnuite se poate bea cu 30 de minute înainte de actul sexual, pentru relaxarea musculaturii uterine și stimularea libidoului.

Utilă în problemele menstruale

În cazul întârzierii sângerărilor lunare cu mai mult de 3-4 luni, poate fi vorba despre o afecțiune numită amenoree. Pe lângă un consult de specialitate, poate fi început un tratament naturist pe bază de pulbere sau de tinctură de brânca-ursului.

Se pot măcina florile, tulpinile și frunzele plantei, iar pulberea obținută se păstrează într-un recipient închis la culoare, nu mai mult de 10 zile, în loc uscat, răcoros. Din ea se ia câte o linguriță, de 3 ori pe zi. Pentru revenirea şi reglarea ciclului menstrual se mai poate lua tinctură de brânca-ursului, câte 30 de picături cu puțină apă, de 2 ori pe zi, nu mai mult de o lună.

Întârzie menopauza

Dacă te confrunți cu menopauza prematură, e posibil să ai menstre neregulate, bufeuri, libido scăzut. Instalarea menopauzei poate fi frânată cu ajutorul tincturii de brânca-ursului. În acest scop, se ține o cură pe o durată de 30 de zile, urmată de 10 zile de pauză.

În primele 7 zile de tratament naturist, se iau 20 de picături, cu puțină apă, de 3 ori pe zi. În fiecare dintre săptămânile următoare, se crește doza cu 10 picături, ajungându-se astfel la 50 de picături băute în fiecare zi cu apă sau ceai.

Creșterea treptată a cantității de extract de brânca-ursului sprijină organismul să se regleze din punct de vedere hormonal, fără exacerbarea simptomelor tipice menopauzei, ca senzația de căldură intensă și nervozitatea.

Normalizează tensiunea

Spre deosebire de alte remedii cu efect afrodiziac, brânca-ursului poate fi folosită și în cazul hipertensivilor. Mai mult, este chiar indicată pentru scăderea tensiunii arteriale. Se ia sub formă de tinctură, amestecând 50 de picături cu puțină apă sau ceai. Pentru rezultate bune, leacul se ia de 4 ori pe zi, înainte de mesele principale, pe o perioadă de 30 de zile.

Trebuie reținut că nerespectarea dozei zilnice sau prelungirea tratamentului poate să provoace reacții alergice și hipotensiune. Mai mult, pe perioada curei, e bine să nu se facă băi de soare, pentru că planta crește sensibilitatea la acțiunea radiațiilor ultraviolete.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*