Semnificatiile zilei de 25 iulie

Astazi este Ziua Radiolocatiei, zi ce marcheaza aparitia primei structuri militare inzestrate cu statii de radiolocatie in Armata Româna. In martie 1939 ia fiinta Serviciul General de Pânda si Alarma , cu scopul de aparare antiaeriana activa si pasiva a teritoriului, prima componenta a apararii active urmata de Aviatie si Mijloace de aparare contra aeronavelor. Acest serviciu a fost organizat pe 28 de zone de aparare antiaeriana si initial a avut in doatre 6 statii de radiolocatie de productie germana – 3 Freya si 3 Wurtzburg – si aparatura de ascultare si localizare aeriana.

In 1909 pionierul francez al aviatiei Louis Blériot realizeaza prima traversare in avion a canalului Manecii, in 37 de minute.

In 1946 Statele Unite testeaza prima bomba atomica subacvatica in apropierea atolului Bikini, Oceanul Pacific.

In 1978 se naste primul copil conceput prin fecundare artificiala, in Anglia, fetita Louise Brown, procedeu realizat de profesorii Roger Edwards si Patrick Steptoe.

In 1984 cosmonautul sovietic Svetlana Savitskaya devene prima femeie din lume care ajunge in cosmos.

In 2007 Pratibha Patil devine prima femeie care detine functia de presedinte al Indiei.

In 1876 se naste Mihai Codreanu, poet român, membru corespondent al Academiei Române; in 1967, Matt LeBlanc – actor american, iar in 1973, Kevin Phillips – fotbalist englez

In 1945 moare Enea Hodos, scriitor, folclorist si publicist român, membru corespondent al Academiei Române; in 1964, Cornel Medrea – sculptor român, iar in 1969, Otto Dix – pictor, desenator si gravor considerat unul dintre cei mai importanti artisti plastici germani ai secolului XX.

Adauga un comentariu

*