Semnificatiile zilei de 20 iulie

ziua_aviatieiAstazi este Ziua Aviatiei Române si a Fortelor Aeriene, aleasa odata cu praznuirea Sfantului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului. Fortele Aeriene Române reprezinta o componenta moderna, consistenta si performanta a sistemului national de aparare.

Misiunea Fortelor Aeriene consta in apararea spatiului aerian national cu mijloace aer-aer si sol-aer, sprijinul celorlaltor categorii de forte si al autoritatilor locale pentru inlaturarea urmarilor calamitatilor naturale si interventia in situatii de urgenta civila, asigurand cercetarea aeriana, transportul de materiale, medicamente si alimente, precum si evacuarea ranitilor si bolnavilor din zonele afectate.

Incepand din 1992, astazi se serbeaza Ziua Energeticianului. Este, astfel, una dintre putinele sarbatori pe care le mai tin breslele in România si este precedata, in toata tara, de o manifestare de breasla, “Trofeul energeticianului” – o intrecere profesionala. In 1885 este legalizat fotbalul profesionist in Marea Britanie.

In 1927 Mihai I devine Regele Românilor, la varsta de cinci ani, in urma mortii regelui Ferdinand I.

In 1944, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Adolf Hitler supravietuieste complotului de la 20 iulie intr-o incercare de asasinat condusa de Claus von Stauffenberg.

In 1969 Apollo 11 face cu succes prima aterizare cu echipaj uman pe Luna, in Marea Liniștii, americanii Neil Armstrong si Buzz Aldrin devinind primii oameni care pasesc pe Luna.

In 1938 se naste Natalie Wood, actrita americana; in 1943, Adrian Paunescu – poet, prozator, jurnalist si politician român, membru de onoare al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova; in 1947, Carlos Santana – muzician american de origine mexicana, iar in 1953, Dave Evans – cantaret australian, membru al formatiei AC/DC.

In 1514 moare Gheorghe Doja, conducatorul razboiului taranesc de la 1514, din Transilvania; in 1927, Ferdinand I – rege al României; in Guglielmo Marconi – fizician italian, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1909; in 1945, Paul Valéry – poet francez, iar in 2014, Constantin Lucaci – sculptor român.

Adauga un comentariu

*