Semnificatiile zilei de 14 iulie

Astazi se sarbatoreste Ziua Transmisionistilor Militari din România.

In 1873, la 14 iulie, ia fiinta prima subunitate de transmisiuni – sectia de telegrafie – marcandu-se astfel aparitia transmisiunilor militare. De-a lungul timpului, transmisiunile au functionat organizate sub diverse nume – brigade, comandament, inspectorat, directie – ultima modificare fiind suferita in 2006, primind denumirea de Comandamentul Comunicatiilor si Informaticii. Munca transmisionistilor s-a materializat in asigurarea legaturilor de conducere, cooperare, informare, instiintare si alarmare, in serviciul de tura, pe tipul interventiilor si la exercitii.

In aceasta zi si nu numai, poate fi vizitat Muzeului Comunicatiilor si Informaticii, Filiala a Muzeului Militar National “Regele Ferdinand I”, din incinta Unitatii Militare 01668 Bucuresti.

In 1582 apare „Palia de la Orastie“ – prima traducere româneasca a vechilor carti biblice „Geneza“ si „Exodul“, tiparita la Orastie, demonstrandu-se, astfel, posibilitatile de expresie ale limbii române si capacitatea ei de a fi limba de cultura.

In 1789 Caderea Bastiliei marcheaza inceputul Revolutiei Franceze.

In 1933 toate partidele politice din Germania, cu exceptia celui nazist, sunt scoase in afara legii.

In 2015 oamenii de stiinta de la Centrul European de Cercetari Nucleare din Geneva anunta descoperirea unei noi particule subatomice numita pentaquark – particula prezisa inca din 1964 de fizicienii Murray Gell Mann si George Zweig.

In 1862 se naste Gustav Klimt, pictor austriac; in 1910, William Hanna – co-presedinte si co-fondator al studiourilor “Hanna Barbera”; in 1932, Gheorghe Iliescu-Calinesti – sculptor român; in 1967, Madalina Manole – solista vocala, compozitoare si instrumentista româna, iar in 1987, Sara Canning – actrita canadiana.

In 1954 moare Jacinto Benavente, dramaturg spaniol, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1922; in 1965, Matila Ghyka – diplomat si scriitor român; in 1967, Tudor Arghezi (Ion N. Theodorescu) – poet, scriitor si publicist român, iar in 2010, Madalina Manole, muzician român.

Adauga un comentariu

*