Levănțica, o plantă cu beneficii multiple

lavandaFolosită atât intern, cât şi extern, levănţica este apreciată mai ales pentru efectele sale dovedite în combaterea insomniei. Planta are și numeroase alte beneficii, de care este bine să profităm. 

În scop terapueutic sunt întrebuinţate florile acestei plante, care este bine să se recolteze în prima parte a zilei, deoarece în acest interval conţin cea mai mare cantitate de uleiuri volatile.

Principiile active ale levănţicii includ, pe lângă uleiuri volatile, şi taninuri, săruri minerale, flavonoide şi fitosteroli, care conferă acestei plante acţiune calmantă, antiseptică, antispastică, diuretică, hipotensivă, relaxantă, colagogă (stimulează secreţia biliară) şi carminativă (favorizează evacuarea gazelor din intestin).

Dacă se respectă dozele indicate, remediile pe bază de levănţică nu au efecte secundare.

Alungă insomnia, stresul şi migrenele

Eficienţa levănţicii în tratarea insomniei a fost recunoscută de foruri de specialitate care evaluează siguranţa şi efectele plantelor medicinale, precum Comisia Germană „E”.

Levănţica are acţiune calmantă asupra sistemului nervos central, lucru pus pe seama uleiurilor esenţiale din compoziţia plantei. În insomnie, stres şi migrene, este indicată infuzia preparată din 2 linguriţe de flori de levănţică la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute şi se beau două căni pe zi, dintre care una seara, înainte de culcare.

Un truc simplu, dar de efect, contra insomniei constă în umplerea unui săculeţ de pânză cu flori uscate de levănţică, aşezat lângă pernă. De asmenea, băile cu infuzie de levănţică sunt de mare ajutor pentru relaxarea organismului şi, implicit, pentru inducerea somnului. Pentru acestea, se adaugă un pumn de flori de levănţică la un litru de apă clocotită şi se lasă la infuzat o jumătate de oră. Infuzia se adaugă în apa de baie, în care se stă 20 de minute. În locul infuziei se poate folosi uleiul de levănţică (se toarnă 10 picături în apa de baie).

Contra migrenelor, este indicată şi tinctura de levănţică, administrată intern, 20 de picături diluate în puţină apă, de două-trei ori pe zi.

Combate balonarea

Remediile din levănţică sunt indicate şi în indigestie, în combaterea balonării şi colicilor, în diaree, anorexie şi în tulburările intestinale cauzate de stres. În problemele digestive se poate administra fie infuzia (una-două linguriţe la o cană cu apă, de două ori pe zi), fie pulberea obţinută prin măcinarea florilor uscate (un vârf de linguriţă de pulbere, se ţine sub limbă câteva minute şi apoi se înghite cu apă, de patru ori pe zi).

Dacă este administrată sub formă de ceai sau diluţie apoasă a uleiului esenţial ori sub formă de condiment, levănţica îmbunătăţeşte digestia, crescând secreţia gastrică şi motricitatea intestinală”, spune medicul Cristina Bogdan.

Masajul pe abdomen cu ulei de levănţică diluat, realizat în sensul acelor de ceasornic, are rezultate benefice în balonare, în colici şi în indigestie. Infuzia de levănţică este indicată şi pentru mărirea diurezei şi pentru creşterea secreţiei biliare.

Ușurează respirația

Levănţica este un bun remediu pulmonar, grăbeşte eliminarea secreţiilor bronşice şi are efect decongestionant, putând fi recomandată în infecţiile căilor respiratorii. În gripă, bronşită şi tuse, se pot face inhalaţii cu ulei esenţial de levănţică: se adaugă 4 picături într-un litru se apă clocotită şi se stă zece minute deasupra vasului, cu capul acoperit.

În stările febrile, sunt de ajutor frecţiile cu oţet aromatic de levănţică. Acesta se obţine prin macerarea timp de două săptămâni a florilor uscate de levănţică (80 g), adăugate într-un litru de oţet alb.

Bun cicatrizant

Levănţica ajută la înnoirea celulelor cutanate, această plantă având indicaţii în numeroase probleme de piele. În arsurile solare uşoare sunt de ajutor compresele cu macerat de levănţică. Acesta se obţine din 40 g de flori uscate la un litru de alcool sau de apă, iar amestecul se lasă la temperatura camerei timp de două săptămâni.

Pentru că are efect calmant, infuzia de levănţică (preparată dintr-o lingură de flori uscate la 200 ml de apă clocotită) poate fi folosită şi pentru tamponarea zonelor pişcate de ţânţari. Pentru a ţine aceste insectele la distanţă, se poate masa pielea cu ulei esenţial de levănţică (4 picături) diluat în ulei de măsline (o lingură).

Infuzia ajută şi la dezinfectare şi la cicatrizare în caz de răni sau de zgârieturi. În crampele musculare şi în reumatism este eficientă masarea zonelor afectate cu ulei esenţial de levănţică (20 picături), diluat în 50 ml de ulei de măsline.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*