Multivitaminele – bune sau rele pentru sănătate?

Vitamine şi minerale în diferite doze într-o singură pastilă sunt deseori considerate esenţiale pentru sănătatea ta. Dacă eşti preocupată de un stil de viaţă sănătos, mai mult ca sigur te-ai gândit dacă suplimentele îţi aduc beneficii reale. Vitaminele A, C şi D alături de calciu, fier şi magneziu într-o singură doză pare a fi un mod simplu de a-ţi lua vitaminele şi mineralele necesare.

Multivitaminele şi eficienţa lor rămân un subiect controversat, experţii în nutriţie împărţindu-se în două tabere: cei care le recomandă şi cei care le ignoră.Deşi suplimentele pot fi de ajutor dacă ai o anumită carenţă, în cele din urmă dieta pe care o urmezi este un element crucial. Un simplu test de sânge, cnterpretat e un medic (pas obligatoriu), îţi poate arăta carenţele cu care te confrunţi şi de ce ai nevoie pentru echilibrarea situatiei.

Înainte de a exista suplimente şi multivitamine, oamenii aveau la dispoziţie doar alimente pentru vitaminele de care avea nevoie organismul. Alegerile noastre alimentare joacă un rol primordial, pentru că majoritatea vitaminelor necesare unui corp sănătos pot fi extrase din ceea ce mănânci sau bei.

Vitamina A, de exemplu, se găseşte în ouă, lapte, ficat şi legume cu frunze verzi. Vitamina C se găseşte în porticale şi legume cu legume cu frunzele de culoare verde închis. Brânza, laptele, iaurtul sau broccoli sunt toate o sursă excelentă de calciu.

O dietă echilibrată ar trebui, cel puţin în teorie, să-ţi ofere toate vitaminele şi mineralele de care ai nevoie. Doar în momentele în care îţi lipseşte un anumit nutrient sau vitamină – şi nu urmezi o dietă sănătoasă – ai nevoie de suplimente. Uneori este nevoie să completezi mesele zilnice cu multivitamine, pentru ca organismul să primească doza necesară din toate elementele necesare. Există anumite categorii de nutrienţi care se găsesc în cantităţi mai mici în alimente, iar în acest caz, multivitaminele pot fi de mare ajutor. Printre acestea se numără: acid folic, potasiu, zinc, crom, seleniu sau fier.

Vitaminele se împart în două categorii – vitaminele solubile în grăsimi (A, D, E şi K) şi cele solubile în apă (B-urile şi vitamina C). Vitaminele solubile în apă nu rămân în organism timp prea îndelungat întrucat acestea se elimină destul de repede prin urină. Acesta este motivul pentru care acestea trebuie sa fie înlocuite mai des decât cele solubile în grăsimi. Vitaminele solubile în grăsimi sunt depozitate în celulele organismului. Pentru că nu sunt eliminate la fel de uşor precum primele, trebuie consumate în cantităţi moderate. În timp un consum prea mare de vitamine solubile în grăsimi poate fi periculos pentru organism.

Dacă depăşeşti doza zilnică recomandată este foarte posibil ca organismul tău să nu digere nutrientul respectiv în totalitate şi să nu îl absoarbă complet, astfel excesul de nutrienţi se va depozita în ţesuturi şi poate fi dăunător, în timp.
Persoanele care nu consumă anumite alimente, precum vegetarienii, pescotarienii sau veganii, trebuie să îşi completeze aportul de nutrienţi obtinuţi din alimentaţie, cu ajutorul multivitaminelor. Printre cele mai importante se număraă: fierul, zincul, calciu, vitaminele B12 şi D.

Dacă iei suplimente nu înseamnă că este neapărat un lucru rău. Atenţie însă, multivitaminele nu înlocuiesc beneficiile aduse de respectarea unui regim alimentar sănătos, bazat pe fructe, legume, cereale integrale, peşte sau carne slabă în grăsimi şi produse lactate! Rolul suplimentelor pe bază de vitamine este de a umple eventuale goluri. Înainte de a te decide să urmezi o cură de multivitamine, este indicat să consulţi un doctor.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*