Cum ne imbunatatim vedere prin alimentatie

fructe-de-padureOboseala, stresul, poluarea, statul timp îndelungat în faţa computerului și îmbătrânirea sunt factori care pot afecta ochii sau îi pot face mai sensibili la afecţiuni diverse. O alimentație echilibrată ajută la prevenirea problemelor de vedere.

Fructe de pădure

Afinele, măceșele, cătina și coacăzele negre îmbunătățesc acuitatea vizuală grație antioxidanților pe care-i conțin și a vitaminelor A, C, E. Coacăzele au cea mai mare cantitate de antocianină, circa 270 mg la 100 g. Aceasta este un puternic antioxidant care acționează contra radicalilor liberi.

Cătina este o sursă importantă de vitamina C, care menține nivelul de colagen din cornee și previne boli oculare precum degenerescența maculară ori cataracta.

Ideal ar fi ca fructele să fie consumate proaspete, ca atare, aproximativ 100 g pe zi, sau sub formă de suc. Sunt de folos și congelate sau uscate, ca infuzie preparată din 250 ml de apă fiartă și 2-3 lingurițe de fructe. Ceaiul de fructe de pădure aduce și un plus de vitamina A.

Vegetale bogate în vitamina A

În buna funcționare a ochilor are un aport important și vitamina A. „Rolul ei este esențial pentru a asigura sinteza unor pigmenți din conurile și bastonașele retinei. În plus, ea asigură troficitatea corneei și a conjunctivei, secreția de lacrimi care umezește ochiul. În carențe, ochiul se usucă (xeroftalmie) și, prin afectarea corneei (keratită), se poate orbi. Anual, mii de copii din țările subdezvoltate orbesc în acest fel“, afirmă medicul nutriționist Corina Zugravu.

Despre rolul vitaminei A în susținerea acuității vizuale se știa încă din Egiptul Antic, când li se dădeau ficat (care conține multă vitamina A) celor care nu vedeau bine la lumină slabă, boală numită „orbul găinilor“ sau hemeralopie.

Această vitamină se poate lua din ficatul de pasăre, legume și fructe de culoare galbenă și portocalie: morcovi, cartofi dulci, ardei grași, tomate, portocale, banane, caise, mango, piersici, pepene.

Legume verzi și galbene

Toți antioxidanții au rol în menținerea funcției vizuale. Carotenoizii luteină și zeaxantină acționează și ei împotriva radicalilor liberi și, în plus, sunt singurii care fac parte în mod natural din structura maculei (zonă a retinei responsabilă de vederea detaliată), și a cristalinului. Odată cu îmbătrânirea, ele nu mai sunt la fel de eficiente și vederea poate fi afectată.

Nutriționistul Corina Zugravu subliniază: „Este binecunoscută acțiunea luteinei în menținera acuității vizuale și în profilaxia unei afecțiuni numită degenerescență maculară, în care este afectată zona centrală a retinei“.

Acești antioxidanți se pot procura din legumele și fructele proaspete, nepreparate termic, de culoare verde și galbenă (porumb, broccoli, salată verde, varză, praz, dovlecel, avocado, kiwi), dar și din gălbenușul.

Atenție!

Carența de vitamina B2, cunoscută și ca riboflavină duce la apariția unor probleme de vedere care includ sensibilitate la lumină, vedere încețoșată, senzații de arsuri sau mâncărimi la nivelul ochilor.

Toate acestea  pot fi prevenite cu o dietă din care nu lipsesc ciupercile, ficatul și rinichiul de vită, mierea, cerealele integrale și nici sparanghelul, mazărea, lintea, vinetele, prazul, fasolea, castraveții.

Sursa: http://www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*