Isopul ține tensiunea sub control

Dovadă a vechimii utilizării isopului ca leac stă chiar Vechiul Testament, în care este menționat în psalmii lui David ca plantă purificatoare. Nu întâmplător, isopul este numit și iarba sfântă sau cimbru cel bun. Este indicat într-un număr impresionant de boli, mai ales în cele respiratorii și cardiovasculare.

Plantă erbacee rezistentă la ger și secetă, isopul se remarcă prin florile de un violet sau roz electrizant, care trădează conținutul bogat în flavonoide, substanțe antioxidante și antibiotice, scad tensiunea arterială și protejează vasele de sânge. Un alt secret al isopului este substanța amară numită hisopină, un bun tonic, care și ajută în caz de anemie.

Infuzia scade tensiunea arterială

Consumat sub formă de ceai, isopul îmbunătățește circulația sângelui, ține sub control tensiunea arterială și este benefic în tratamentul unor boli respiratorii ca bronșita, laringita, traheita și astmul bronșic.
Este indicat ca, de-a lungul zilei, să se bea 2 căni de infuzie de isop preparată din 2 lingurițe de flori uscate și 250 ml de apă clocotită. Remediul este bun și în bolile gastrice, hepatice, renale şi reumatice, meteorism şi amenoree.

Semințele, de ajutor în cistită

Alături de florile de isop și semințele acestei plante sunt utilizate în scop medicinal. Pot fi consumate ca atare de către cei care suferă de constipație. Efectul laxativ este asigurat dacă se ia o lingură de semințe cu puțină apă, seara, înainte de culcare.
Din semințele de isop se poate prepara un decoct cu care se fac spălături în caz de cistită. Alături de tratamentul recomandat de medic, se fierb 4 linguri de seminţe de isop în 2 căni de apă. După 15 minute, se lasă decoctul la răcit înainte de a-l folosi.

Maceratul redă starea de bine

Tot din semințele de isop se poate prepara un macerat la rece, indicat în inflamațiile intestinale și în astenie. E nevoie de 2 lingurițe de semințe și o cană cu apă. Se lasă maximum 8 ore la temperatura camerei, se strecoară și se bea pe parcursul unei zile, înainte de masă.
În plus, leacul favorizează concentrarea și acționează ca tonic asupra psihicului. Dacă-l bei dimineața, pe stomacul gol, 3 săptămâni, este un remediu excelent în gastrită.

Pulberea crește apetitul

Când răceala sau gripa nu-ți dă pace, isopul este de ajutor pentru descongestionarea mucoazei nazale și întărirea imunității. Se ia o jumătate de linguriță de pulbere, pe stomacul gol, de 3 ori pe zi, pe o perioadă de 2 săptămâni. Pentru o mai mare eficiență, se ține pulberea sub limbă 5-10 minute, apoi se înghite cu puțină apă. Este și o modalitate de a sta departe de infecții. Pentru a induce o stare de bine și pentru persoanele cu un apetit scăzut, se recomandă folosirea pulberii în acest mod: o linguriță de plantă se pune într-un pahar cu apă, se lasă peste noapte și se bea cu un sfert de oră înainte de masă.

Cataplasmele, bune în luxații

În tratamentul echimozelor, luxaţiilor, cearcănelor, rănilor, herpesului, înţepăturilor şi ulcerelor venoase, isopul este de ajutor dacă este folosit sub formă de comprese sau cataplasme.
Din 2 linguri de pulbere de isop și puțină apă caldă, se prepară o pastă care se aplică pe locul cu probleme, timp de 3 ore. În caz de herpes, se aplică local comprese cu infuzie concentrată de isop făcută din 4 lingurițe de plantă uscată la o cană cu apă.

Uleiul esențial revitalizează

Sub formă de ulei esențial, isopul acționează ca relaxant, cicatrizant, antiseptic, bactericid, expectorant. În bronșite și răceli, se pot amesteca 10 ml de ulei esențial de isop cu 20 ml de ulei vegetal (de floarea-soarelui sau de măsline) cu care se fac frecții.
Și inhalațiile sunt benefice. Pentru acestea, se folosesc 2 picături de ulei la un litru de apă fiartă. Se acoperă capul cu un prosop și se inhalează aburii maximum 10 minute.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*