Semnificatiile zilei de 28 aprilie

Astazi este marcata Ziua Mondiala pentru Sanatate si Securitate la Locul de Munca. Din anul 2003, Organizatia lnternationala a Muncii – OIM – sarbatoreste aceasta zi in scopul prevenirii accidentelor si imbolnavirii la locul de munca. In 2007, OIM, in parteneriat cu Asociatia Internationala de Securitate Sociala (ISSA), au dedicat acesta zi implementarii in viata reala a conceptului de Lucru Decent. Securitatea si Sanatatea la Locul de Munca stau la baza agendei Organizatiei dedicata lucrului decent pentru gestionarea globalizarii, asigurarea unei dezvoltari durabile, eradicarii saraciei si asigurarii faptului ca oamenii pot lucra in siguranta si demnitate. Sarbatorirea Zilei Internationale a Sanatatii si Securitatii in munca face parte din strategia globala a OIM pentru sanatate si securitate in munca si promoveaza crearea unei culturi globale a sanatatii si securitatii preventive, cu implicarea tuturor partilor interesate.
Tot astazi, sindicalistii din intreaga lume afiliati Confederatiei Sindicale Internationale – CSI – sarbatoresc Ziua Comemorarii Victimelor Accidentelor de Munca. La 28 aprilie 1996, delegati ai sindicatului Global Union comemoreaza, pentru prima data, victimele accidentelor de munca, lansand un apel spre promovarea unui mediu de munca sanatos si sigur.

In 1502 este incheiata traducerea in limba germana a letopisetului slavon al domniei lui Stefan cel Mare – “Die Kronicke des Stephan Voyvoda” – denumita si “Cronica moldo-germana” sau “Cronica lui Stefan cel Mare”.

In 1859 Alexandru Ioan Cuza infiinteaza Biroul de Statistica al Tarii Românesti si numeste ca sef al acestuia pe Dionisie Pop Martian.

In 1908 este infiintata Societatea Scriitorilor Români, al carei prim presedinte a fost ales Cincinat Pavelescu.

In 1990 Consiliul European adopta o declaratie comuna, prin care hotaraste extinderea relatiilor cu tarile Europei Centrale si de Est.

In 2001 este lansat “Teatrul National pentru Copii”, proiect acceptat si coprodus de Teatrul National “I. L. Caragiale”, director general Dinu Sararu, la initiativa Fundatiei “Abracadabra” condusa de actorul Marian Râlea.

In 1906 se naste Kurt Gödel, matematician, logician si filosof austriac; in 1937, Saddam Hussein – al 5-lea presedinte al Iraqului; in 1940, Elena Cosma – pianista româna; in 1950, Jay Leno – comediant american, gazda a emisiunii “The Tonight Show”; in 1953, Bogdan Hossu – presedintele Confederatiei Naționale Sindicale Cartel Alfa, iar in 1976, Alessandra Stoicescu – editor-prezentator tv.

In 1884 moare Lascar Rosetti, om politic român; in 1945, Benito Mussolini – jurnalist la ziare socialiste si ulterior conducatorul fascist al Italiei intre anii 1922 si 1943; in 1992, Francis Bacon – pictor irlandez; in 1996, Alexandru Jebeleanu – poet român, iar in 2012, Matilde Camus – poeta spaniola.

Adauga un comentariu

*