Semnificatiile zilei de 24 aprilie

Astazi este Ziua Mondiala a Protectiei Animalelor de Laborator. Peste 115 milioane de animale sunt folosite anual in laboratoarele din intreaga lume, peste 12 milioane de animale fiind utilizate in fiecare an doar in Uniunea Europeana. Prin aceasta zi ONU doreste sa aduca la cunostinta oamenilor ca milioane de animale din intreaga lume sunt chinuite sau ucise in experimente anual. Marile descoperiri ale medicinei au fost posibile cu ajutorul animalelor de laborator – caini, iepuri porcusori de Guineea etc. In secolul XX, utilizarea animalelor in scop experimental se extinde, depasind domeniile farmacologiei si fiziologiei, ajungand in domenii ca psihologia, testarea produselor cosmetice, testarea diferitelor produse medicamentoase si a altor produse de larg consum. Aceasta zi urmareste informarea asupra altor modalitati de testare precum dozarea micro, culturile de celule, modelarea pe calculator sau studiile umane.

In Armenia, astazi este serbata Ziua Victimelor Genocidului Religios din anul 1915. „Moartea e peste tot la fel”, spune ultimul vers din imnul Armeniei. Astazi Armenia comemoreaza peste 1,5 milioane de victime facute de turci doar pentru ca erau armeni si crestini si nu au dorit sa renunte la religia lor. In memoria victimelor din 1915, in Armenia a fost construit Monumentul Genocidului in Erevan.

In 1184 incepe Razboiul Troian, potrivit legendei, grecii intrand in Troia folosind un cal urias construit din lemn.

In 1870 este pusa piatra de temelie a Capelei Sf. Elisabeta, ale carei picturi murale sunt executate in 1874 de catre Gheorghe Tattarescu.

In 2001 are loc “Gala Hagi” care marcheaza retragerea de pe terenul de fotbal a lui Gica Hagi, “unul dintre cei mai buni fotbalisti români din toate timpurile”.

In 2002 Eugen Simion primeste distinctia “Doctor Honoris Causa” din partea Universitatii din Craiova.

In 1868 se naste Gheorghe Bals, inginer si istoric de arta; in 1911, Eugen Jebeleanu – poet român; in 1932, Florin Puca – artist plastic, poet si actor român; in 1942, Barbra Streisand – actita si cantareata americana; in 1952, Jean-Paul Gaultier – designer francez de moda, iar in 1960, Marian Truta – scriitor român de science fiction si fantasy.

In 1731 moare Daniel Defoe, scriitor englez; in 1953 moare Gheorghe I. Bratianu, istoric, om politic român; in 2004, Estée Lauder (Josephine Esther Mentzer) – fondatoarea companiei de cosmetice Estée Lauder Companies, iar in 2008, Cezar Ivanescu – poet român.

Adauga un comentariu

*