Reguli de aur pentru alimentația sănătoasă

farfurieAceste recomandări au un grad de generalitate foarte mare, constituind practic liniile fundamentale ale unei alimentaţii corecte:

 

CONSUMAŢI O MARE VARIETATE DE ALIMENTE. În acest fel, veţi beneficia de un aport complet de vitamine, minerale, proteine si substanţe energetice pentru a face faţă solicitărilor zilnice de orice fel si a vă menţine organismul într-o stare bună de funcţionare.

COMPLETAŢI DIETA CU UN PROGRAM DE EXERCIŢII FIZICE. Acestea vă vor menţine în formă şi, în plus, vor reduce riscul hipertensiunii, bolilor de inimă, anumitor forme de cancer şi diabetului.

ALCĂTUIŢI-VĂ O DIETĂ BOGATĂ ÎN CEREALE INTEGRALE, PRODUSE PE BAZĂ DE CEREALE, LEGUME ŞI FRUCTE. Aceste alimente satisfac cerinţele vitaminice şi minerale ale organismului, furnizându-i o mare cantitate de fibre vegetale, carbohidraţi complecşi.

CONSUMAŢI CU PRUDENŢĂ GRĂSIMILE, ÎN SPECIAL PE CELE SATURATE. Excesul de grăsimi este o cauză frecventă a atacului de cord; de asemenea, poate favoriza apariţia obezităţii şi a unor forme de cancer.

FIŢI MODERAŢI ÎN PRIVINŢA GLUCIDELOR (ZAHARURILOR). Dietele bogate în dulciuri, în special rafinate, au multe calorii şi prea puţine substanţe nutritive, furnizându-vă „calorii goale”, care se vor resimţi la cântar, dar nu vor contribui la ameliorarea sănătăţii dvs. Mai mult, excesul de glucide duce la deteriorarea prematură a danturii.
REDUCEŢI PE CÂT POSIBIL SAREA DIN ALIMENTAŢIE. Excesul de sodiu poate creşte considerabil riscul hipertensiunii arteriale.

CONSUMAŢI CANTITĂŢI MODERATE DE ALCOOL. Băuturile alcoolice conţin în general multe calorii, dar puţine substanţe nutritive. Alcoolul este o cauză frecventă a afecţiunilor stomacului, ficatului şi poate conduce la dependenţă (alcoolism).

Sursa: http://yve.ro

Adauga un comentariu

*