Semnificatiile zilei de 6 aprilie

Astazi este Ziua Internationala a Sportului pentru Dezvoltare si Pace, initiata de ONU in 2014. Sarbatorirea acestei zile se doreste o noua ocazie de promovare a sportului si a activitatii fizice ca limbaj universal si mijloc inovator pentru educatie, sanatate, integrare sociala, dezvoltare a tineretului, construire a pacii si dezvoltarii durabile in general. De asemenea, aceasta zi va pleda in favoarea necesitatii de a investi in sport in continuare. Comitetul International Olimpic (C.I.O.), in calitatea sa de Observator Permanent la Natiunile Unite, sustine initiativa intrucat aceasta zi ar putea evidentia rolul si contributia organizatiilor sportive in programele de schimbare sociala si dezvoltare umana, conceptul de a plasa sportul in serviciul dezvoltarii armonioase a umanitatii aflandu-se in centrul misiunii CIO.Ziua-internationala-a-Sportului-1024x378

In România, Ziua Internationala a Sportului pentru Dezvoltare si Pace este organizata de Comitetul Olimpic si Sportiv Român (COSR) prin Academia Olimpica Româna (AOR).

In 1749 Constantin Mavrocordat aboleste serbia in Moldova, prin redefinirea statutului vecinilor, care nu mai sunt considerati robi, ci tarani fara pamant. Anterior, la 5 august 1746, se instituise aceeasi reforma in Muntenia, desfiintand rumânia.

In 1795 apare prima carte româneasca de matematica, Aritmetica, tiparita in Moldova si datorata episcopului de Hotin, Amfilohie Hotiniul.

In 1896 se deschid, la Atena, primele Jocuri Olimpice Moderne, dupa 1.500 de ani de la interzicerea lor de catre imparatul Teodosiu I.

In 1913 se infiinteaza, la Bucuresti, Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale (Academia de Studii Economice), prima institutie de invatamant superior economic din România.

In 1483 se naste Rafael, pictor italian; in 1671, Jean-Baptiste Rousseau, poet francez; in 1826, Gustave Moreau – pictor simbolist francez; in 1941, Gheorghe Zamfir – naist român, membru al Societatii Compozitorilor din Franta din anul 1972, iar in 1979, Ombladon – cantaret român de hip-hop.

In 1490 moare Matei Corvin, rege al Ungariei, fiul lui Iancu de Hunedoara; in 1520: Rafael (Raffaello Sanzio) – pictor italian; in 1992, Isaac Asimov – autor de origine rusa, iar in 2014, Mickey Rooney – actor american.

Adauga un comentariu

*