Semnificatiile zilei de 3 aprilie

Astazi este sarbatorita Ziua Jandarmeriei Române. Infiintată prin ofis domnesc in 3 aprilie 1850 de catre domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Româna a devenit o institutie care si-a asumat rolul de garant al sigurantei cetateanului, al drepturilor si libertatilor sale fundamentale. Este o institutie specializata a statului, cu statut militar, componenta a Ministerului Afacerilor Interne, care exercita atributii cu privire la apararea ordinii si linistii publice, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a proprietatii publice si private, la prevenirea si descoperirea infractiunilor si a altor incalcari ale legilor in vigoare, precum si la protectia institutiilor fundamentale ale statului si combaterea actelor de terorism.

In 1897 Mihail Sadoveanu debuteaza in ziarul umoristic “Dracul” din Bucuresti.

In 1933 are loc primul zbor peste muntele Everest, o expeditie britanica, condusa de marchizul de Clydesdale si finantata de catre Lucy – Lady Houston.

In 1948 presedintele american Harry Truman semneaza Planul Marshall de ajutorare, cu 5 miliarde de dolari, a 16 tari europene afectate de cel de-al doilea razboi mondial.

In 1783 se naste Washington Irving, scriitor american; in 1853, Alfons Oscar Saligny – chimist român, fratele lui Anghel Saligny, membru corespondent al Academiei Române; in 1889, Grigoras Dinicu – compozitor si violonist român; in 1924, Doris Day – actrita si cantareata americana; in 1958, Alec Baldwin – actor american; in 1961, Eddie Murphy – actor american; in 1967, Cristi Puiu – regizor român de film, castigator a mai multe premii nationale si internationale la festivaluri de film, dintre care amintim “Marfa sau banii” – mentiune speciala a juriului Festivalului de la Trieste, “Un cartus de Kent si un pachet de cafea” – Ursul de Aur pentru cel mai bun scurt-metraj, “Moartea domnului Lazarescu” – premiul “Un Certain Regard” la Festivalul de la Cannes sau “Aurora” – premiul Gopo pentru cea mai buna regie, iar in 1978, Thomas Haas – tenismen german.

In 1682 moare Bartolome Esteban Murillo, pictor spaniol; in 1897, Johannes Brahms – compozitor german; in 1997, Mariana Draghicescu – cantareata româna de muzica popular, iar in 2015, Paul Grigoriu – jurnalist român, realizator de emisiuni radiofonice.

Adauga un comentariu

*