Semnificatiile zilei de 2 aprilie

Astazi este Ziua Internationala de Constientizare a Autismului si Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret.

Ziua Internationala de Constientizare a Autismului a fost stabilita de Organizatia Natiunilor Unite, in 2007. Problema autismului este destul de grava, boala atingand 1 persoana din 68, conform celor mai recente studii ale Centrului pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor din Atlanta, SUA. In România, Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) organizeaza o serie de manifestari si evenimente cu scopul de a creste gradul de constientizare a publicului asupra autismului, dar si de a atrage atentia autoritatilor asupra nevoilor comunitatii persoanelor cu autism din Romania. In prezent exista site-ul web “World Autism Awareness Day” – Ziua Internationala de Constientizare a Autismului – care ofera materiale si sugestii cu privire la modul in care se poate participa la aceasta zi, precum si o lista a activitatilor curente in diferite tari si organizatii, care se realizeaza pentru a sarbatori aceasta zi.

Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret este serbata inca din 196, data aleasa in cinstea lui Hans Christian Andersen – indragit autor de basme, a carui zi de nastere este astazi. Scopul acestei zile este de a insufleti dragostea de carte si de a indrepta atentia copiilor catre carti. Printre evenimentele desfasurate in aceast zi se numara expozitii de carte, de reviste scolare si de filatelie, intalniri cu autorii, concursuri de scris, momente artistice, ateliere de desen si de integrame, intreceri sportive si jocuri cu zmeie si masti.

In 1864 este adoptata “Legea comunala”, de inspiratie franceza, care prevedea organizarea comunelor urbane si rurale.

In 1884 Academia Româna il insarcina pe B.P. Hasdeu cu realizarea dictionarului “Etymologicum Magnum Romaniae”, al limbii istorice si poporane.

In 2008 are loc la Bucuresti summit-ul NATO, in perioada 2-4 aprilie.

In 1840 se naste Émile Zola, romancier francez, cel mai important exemplu al scolii naturaliste si o figura majora a eliberarii politice a Frantei; in 1912, Ion Emil Bruckner – medic român, membru al Academiei Române; in 1915, Gica Petrescu – cantaret si compozitor român, iar in 1968, Manuela Harabor – actrita româna.

In 1872 moare Samuel Morse, inventator si pictor american, care a realizat, in 1837, un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat in 1840 si a inventat, in 1838, alfabetul care-i poarta numele, folosit si in prezent; in 1925, Petru Poni – chimist si mineralog român; in 1974, Georges Pompidou – politician francez, iar in 1989, Tudor Vornicu – realizator TV român.

Adauga un comentariu

*